Na světě není mnoho výrobců horolezeckého oblečení, kteří se řadí mezi absolutní špičku. Spočítali byste je na prstech jedné ruky. My máme to štěstí, že jedna z nich spadá do naší distribuce. Ano, je to Mountain Equipment, hlavní partner projektu Sokolíci pod záštitou Českého horolezeckého svazu. Britská značka s více jak šedesáti lety zkušeností z horolezeckých výprav. Podporovat horolezce jako Sokolíci, je její poslání.

Už je to šest let, co je oblékáme do značky Mountain Equipment. Nezabíhejme však tak “hluboko” do jejich historie a pojďme si připomenout poslední úderné skupiny v letech 2021 až 2023. Pokud chcete svůj šatník inspirovat tím, co oblékají a používají Sokolíci, klikejte sem.

Nejčerstvější dojmy třech Sokolíků po třech letech v horách (Anči, Dana a Ondry) jsme vydali přímo na blogu Mountain Equipment. Zde je malá ochutnávka: 

Když se mě na to lidé ptají, tak mám tendenci zlehčovat, ba až znevažovat prožité a poskytnuté. Pak se ale neskromně a zároveň pokorně zamyslím a řeknu si, že to tak úplně není.
Dan Podráský

Výběr z výběru a holka z jiné planety

Stát se právoplatným Sokolíkem není jen tak. Nestačí se jednou ráno probudit a říct si “Budu horolezcem!”. Většinou tomu předchází roky tvrdého trénování na stěně i na skalách, ale hlavně vášeň pro hory a dobrodružství, které s sebou přináší. 

Pamatuji si jak jsem někdy v létě 2018 potkál v Ádru kamaráda Zbyška Černohouse s “nějakou” holkou. Kempili v altánu u parkoviště a my se zrovna vraceli ze skal. Tak mě s ní seznamuje a říká: “Ahoj, tohle je Anča a já jsem ji vzal dnes poprvé na písek.”. Kdo zná Zbyška tak ví, že právě on je ten, kdo ti vyzradí ty nejlepší cesty v celém Ádru. Pak ještě dodal, že Anča leze za repre.

Anča

Když jsem je potkal druhý den, nevěřil jsem vlastním uším. Že prý Anča vytáhla Krále, Milence, Starostu a já nevím kolik dalších klasik. S otevřenou pusou si říkám: “Z jaké planety ta holka je?” No a zbytek příběhu už každý z vás určitě zná. Za těch pár let se z Anči Šebestíkové stala nejlepší česká lezkyně, alespoň co se přelezů v horách a tradičních cest týká. A nás moc těší, že obléká právě značku Mountain Equipment. 

Těch příběhů by se dalo napsat více i s ostatními členy Sokolíků. Zde jsou jejich jména: 

Je potřeba zmínit ještě jedno důležité jméno. Standa Mitáč je tím, kdo za Sokolíky organizačně stojí a skrze svůj objektiv a písmo nám zprostředkovává zážitky z výstupů, které se povedly i nepovedly. Díky jeho fotkám a filmům nám jsou sokolické příběhy mnohem blíže. 

Z Adršpachu do Pakistánu

První síto proběhlo už při výběrovém řízení na Sokolíky. Tam museli adepti a adeptky ukázat, že na to mají. Alpinismus je všestranná disciplína. Samozřejmě je dobré mít lezeckou převahu a sílu, ale komplexita plánování a rozhodování v horách může leckoho zaskočit. Myslím, že Radovan Kuchař ve své knize 7 velkých stěn zmiňoval, že Adršpach je skvělý trénink na Alpy. A určitě na tom něco je. Není náhodou, že právě tady cyklus Sokolíků začínal.

Zdá se to jako horolezecký sen, ale posledním výjezdem se pro Sokolíky stala expedice do Pakistánu. Pro některé to byla skvělá zkušenost a pro jiné trápení. Expedice nejsou pro každého ale mít možnost si je vyzkoušet láká snad nás všechny nebo ne?

5D3_4616 Pakistan full size, foto Standa Mitac-2

Hned z ostra do Alp

Ochutnávka Alp přišla hned záhy a rovnou z krásné stěny Petit Clocher du Portalet. Zde se blýsknul Albert Bulička s cestou Ave Caesar 7c, kterou sice v rámci výjezdu nepřelezl čistě, ale vrátil se sem později a podařil se mu skvělý RP pokus. Vznikl z toho i krásný video příběh cesty a fotky, které mluví za vše.

sokolici-portalet-foto-standa-mitac-5d35004-2

2022 – Tatry, Marmoláda a Cadarese

Krásná trojkombinace oblastí se povedla Sokolíkům v roce 2022. Aby to nebylo jen o letním lezení, byli potrénovat mixy ve Vysokých Tatrách. Ty si oblíbil hlavně Dan Podráský a Ondra Mrklovský, kterým se v zimních horách opravdu daří.

Co je to lézt opravdu velkou stěnu v Alpách, si vyzkoušeli Tomáš Lukášek a Ondra Hašek a to na Marmoládě v cestě Cez Rybu 9-. Opět v dílně Standy Mitáče vznikl krásný film, ke shlédnutí zde

Kdo má rád spáry a že Sokolíci mají, nesmí vynechat italskou oblast u hranic se Švýcarskem. Řeč je o Cadarese, místním spárovém ráji.

2023 – Chamonix a opravdová expedice do Pakistánu

Kdo nebyl v Chamonix, nemůže do Pakistánu. Tedy může, ale byla by to velká škoda. Evropskou mekku alpinismu by si měl totiž zažít každý. Místní žula má světovou kvalitu a cest je tu nespočet. Ideální na kombinaci skály a sněhu/ledu. V roce 2023 se Sokolíci na pár dní zabydleli pod věží Grand Capucin, která nabízí špičkovou kvalitu lezení. 

To vyvrcholení celého cyklu však měla být expedice v Pakistánu, kam se sice nevypravili všichni Sokolíci, ale to tvrdé jádro ano. Získala si mě tato citace od Alberta Buličky, který spolu s Ančou zkusili volný přelez cesty Bloody Mary“ (7c+/8a, 450 m) na Denbor Brakk:

Tisíce metrů nad mořem, stovky metrů vertikály. Týdny příprav, měsíce snění a stejně se to nakonec smrskne na jednu lanovou délku, jeden boulder, jeden krok… to je paradoxní krutost umění volného přelezu big wallu. Pro někoho nepochopitelné, pro jiného kouzelné.
Albert Bulička

Tak co, jaké to bylo?

Já to vidím tak, že se tu vytvořila a stále vytváří parta mladých a ambiciózních horolezců a horolezkyň. Už teď plánují další nezávislé výjezdy a expedice. Vidět jejich progres je inspirující a motivující zároveň.

Jsem rád, že se značkou Mountain Equipment můžeme být u toho a s klidným svědomím říct, že oblékají technologicky a střihově to nejlepší, co je v současnosti k mání (více o jejich oblečení a vybavení zde v článku). A také pomáhají nejenom Sokolíkům být v horách o něco víc připraveni na nečekané.

Těším se, co přinese cyklus 2023 až 2025.

mikulas zubec

Mikuláš Zubec

Lezení se věnuje od roku 2011 a jeho přirozený habitat je uprostřed alpské nebo tatranské stěny. Najdete ho ale i v Summit Trade, kde vede marketingové oddělení.
Podporujeme
Lezení
Vysokohorská turistika
Expedice
Alpinismus