Jak často prát nepromokavou bundu? Jaké prací prostředky použít? Neuškodí impregnace membráně? Impregnovat jen vnější nebo i vnitřní stranu oblečení? Otázky, na které koluje v outdoorové komunitě spousta odpovědí i mýtů. Proto je na místě, udělat si v tom jasno.

Svrchní vrstva oblečení, někdy zvaná hardshell slouží k ochraně těla proti dešti a větru. Zároveň musí být prodyšná natolik, aby se člověk při pohybu “nekoupal” ve vlastním potu. Takovou funkci dokáží splnit tzv. membrány. 

Známý GORE-TEX® a osvědčený DRILITE® používá u bund a kalhot Mountain Equipment. Oblečení ORTOVOX je vybaveno membránou Dermizax™. Na membránu je vždy nalaminována svrchní látka a většinou i vnitřní látka nebo podšívka. Údržba obou membrán je totožná a spočívá ve dvou krocích – praní a impregnaci.

Jak funguje membrána?

Efekt fungování membrány spočívá v tom, že zvenku nepromokne a zevnitř propustí ven tělesné výpary. Ovšem při pocení se z těla vylučují i soli a tuky, které membránu znečistí a následkem je její zhoršená funkce. Jinými slovy, tyto nečistoty zůstávají na vnitřní straně oblečení a snižují prodyšnost.

Proč prát membránové oblečení?

Právě proto je potřeba soli a tuky odstranit a toho se dosahuje praním ve speciálním prostředku. Dávkujte ho do pračky podle návodu a po vyprání dejte oblečení do sušičky (pokud není na štítku symbol zakazující použití sušičky a jen sportovní režim) – toto obnoví DWR povrchovou úpravu na oblečení. Vyprání obnoví funkčnost membrány na nějaký čas, který závisí na míře používání. 

Naopak ignorovat praní může znamenat v oblasti šíje, kde je intenzivní kontakt mezi bundou a pokožkou, zežloutnutí látky nebo dokonce rozlepování švů nebo tvoření bublin mezi spojenými díly vícevrstvé  látky.

Četnost praní samozřejmě souvisí s mírou nošení. Vyprat bundu několikrát do roka není na škodu. Záleží to na četnosti používání a intenzitě pohybu. Někdo ji za rok použije 50x, jiný 3x. Víkendová akce, při které se opakovaně zpotíte jako myš, je důvodem pro praní.

Nastavte teplotu praní na 30° C (podle pracích symbolů) a režim bez ždímání. Po vyprání nechte oblečení okapat a následně ho vložte do sušičky nebo dejte oblečení přirozeně proschnout na vzduchu. Pračku nechte jednou projet v režimu “máchání” na prázdno bez prášku, aby z ní voda vyplavila zbytky změkčovadel, které by mohly poškodit membránu.

K čemu slouží impregnace?

Impregnace brání ulpívání vlhkosti a nečistot na povrchu oblečení. Nutno dodat, že na funkci membrány nemá impregnace žádný vliv. Jak zjistíte, že je potřeba povrch bundy naimpregnovat? Osprchujte zvenku suchou bundu nebo kalhoty a když se vlhkost vsakuje do povrchu, je čas impregnovat.

Existují impregnace, které se aplikují během pracího cyklu, ale jejich nevýhodou je, že na vnitřní straně oblečení se podstatně zhorší prodyšnost. Proto je rozumnější, používat přípravky ve formě rozprašovače nebo spreje a nanášet je pochopitelně jenom na vnější látku oděvu.

Jak aplikovat impregnaci?

Rozprašovačem naneste impregnaci na oblečení, které leží vodorovně na stole, zabrání se tím stékání přípravku. Impregnujte do té doby, než se na povrchu začnou tvořit loužičky, což je signál, že látka už nedokáže pojmout více impregnace. Vtírání ”loužiček” hadříkem do povrchu podpoří vstřebávání přípravku do látky. Posledním krokem je zahřátí oblečení v sušičce na několik desítek minut nebo opatrně žehličkou, nastavenou na nejnižší teplotu. Nežehlete přímo oblečení, ale vždy přes ručník.


Vyprané a impregnované oblečení funguje opět jako nové a tento dvojkrokový cyklus provádějte tak často, jak to vyžaduje intenzita nošení.