Tvrdší lezečky pro začátečníky

Obecně platí, že lezci začátečníci nemají ještě vyvinuté svaly v klenbě a prstech nohy a proto jsou pro ně tužší lezečky vhodnější. Víc jim podrží nohu, nejsou tak unavení a nohy je méně bolí. Ovšem pravdou také je, že začátečník v měkčích lezečkách cítí lépe co má pod nohama, a tak se rychleji učí.

Čím lepší lezec, tím měkčí lezečky

Naopak pro velmi dobré, pokročilé lezce, zejména bouldristy, jsou lepší velmi měkké lezečky. Bota, pro stání na strukturách a „držení se“ v převisech i nohama. Hodně tvrdé lezečky potřebují lezci pro lezení po mikrostupech a malých lištách, což není začátečnický terén. Čím je lezec pokročilejší, tím přesnější obepnutí nohy potřebuje pro co nejefektivnější přenos jeho silového působení na stupy.

Po jaké skále polezete nejčastěji

Záleží jaký má cesta sklon (ukloněná, kolmá nebo převislá) a na hornině, po kterém se leze (umělé chyty na stěně nebo horniny –  vápenec, pískovec, žula apod.).

Jiné lezečky se hodí na kolmé stěny, jiné do mírnějších ploten na tzv. rajbasy (lezení na tření) a jiné do převisu.

Alex Megos_East-West Rock Together 8c (FA), Geyikbayiri, Turkey_Photo Jan Novak

Lepička

Lepička, neboli gumová podešev, tvoří spodní vrstvu lezeček a je v kontaktu se skálou se nazývá a její vývoj, to je docela alchymie.

Lepička je pryžová směs a její hlavní funkcí je co nejlepší přilnavost lezeček ke skále, musí na nich držet jako přilepená. Začátečníci dbají na delší životnost lepičky, pokročilí ocení hlavně lepší přilnavost. Platí úměra, že lepší přilnavost je vykoupena kratší životností.

Zda lezete na umělé stěně nebo na skále není pro výběr lezeček důležité. Jestli jste zkoušeli lézt v lezečkách z půjčovny, tak vězte, že ty jsou velmi tuhé, protože mají kvůli životnosti tvrdší mezistélku a někdy dokonce dvojitou podešev. Když si pořídíte vlastní, nerentalové začátečnické lezečky, získáte mnohem větší citlivost, což je při začátcích lezení na skále velmi důležité.

Svrchní část lezeček

Svršek lezeček se vyrábí buď z přírodní kůže, anebo ze syntetické tkaniny. Kůže je prodyšný přírodní materiál a tak se noha tolik nepotí. Lezečky z kůže ovšem nedrží tvar a časem se roztáhnou. Lezečky z kůže jsou také možná i trochu pocitově pohodlnější na bosou nohu.

Naopak svršek ze syntetiky lépe drží tvar a lezečky se téměř vůbec neroztahují. Horší prodyšnost ale způsobuje výraznější pocení nohou.

Pogumování svršku

Ochrana svrchní části lezeček v oblasti špičky a patky má smysl při boulderingu nebo lezení v převisech, kde se praktikuje tzv. „špičkování“. Kromě lepšího gripu lezeček pogumování prodlužuje životnost.

Tvary lezeček

Základem lezečky je kopyto, dává jí tvar, objem a určuje její charakter. S těmi tvary je to ale docela složité. Většina lezeček je pod chodidlem prohnutá, a hodí se pro sportovnější charakter lezecké cesty. Lezečky jsou ale v různé míře asymetrické i vůči ose chodidla. Navíc je tady hledisko šířky nohy. Tohle všechno zohlednit vyžaduje jednak spoustu zkoušení a jednak mít jasno v tom, co chci lézt.

Lezečky Tenaya si zakládají na tom, že nedeformují nohy nadměrnou asymetrií a výrazným prohnutím podešve. Přesto se v nich dají lézt náročné cesty a netrpět přitom bolestí nohou, které se přizpůsobují lezečkám.

Torzní stabilita a tuhost lezeček

Torze neboli kroucení má zásadní vliv na stabilitu lezeček. Kromě tvaru lezeček ovlivňuje tuhost lezeček tzv. mezistélka, vrstva v přední části lezeček.

021122-40

Velikost lezeček

Další složitost při výběru. Začátečníci by se neměli při lezení trápit, lezečky by je neměly tlačit, prostě komfort by měl dostat přednost před „výkonem“ obutí. Je důležité, aby začátečník nalezl co nejvíce metrů a nepohodlné boty mu nebraly elán a nekazily radost z lezení.

Velikost lezeček se obvykle udává v metrické řadě a vychází z délky chodidla v milimetrech (tzv. Mondo Point), což lze snadno změřit a podle předpokládané výkonnosti určit přibližnou velikost boty.

Jenže každý má jinak tvarované chodidlo i prsty, jiný objem nohy a šířku. Přesnou velikost je prostě potřeba vyzkoušet a konzultovat s odborníkem. Především je ale nutné vědět, co od lezeček očekáváte, kde budete lézt a jaké máte ambice.

Suchý zip nebo tkaničky?

Používají se tři základní způsoby utažení obutých lezeček. Snadné a rychlé utahování zajistí pásky na suchý zip. Pro nejpřesnější a variabilní utažení lezeček se hodí tkaničky. Ty lze utáhnout podle potřeby v každé zóně trochu jinak. Jejich výhodou je i možnost utáhnout lezečky blízko špičky.

Lezečky Tenaya - stažení popruhy s uchycením na suchý zip

Využijte testovací dny

Na umělých stěnách pravidelně pořádáme testovací dny nebo zapůjčíme provozovatelům nebo obchodníkům testovací sady lezeček Tenaya. Využijte příležitosti a přijďte si je vyzkoušet na vlastní nohy. Není lepší možnost, jak udělat podařený nákup.

Když minete testovací možnosti, máme jeden tip pro podařený nákup… je dobré obout si lezečky při zkoušení dvakrát. Poprvé vyzkoušet, jestli je vůbec obuji, pak je na chvíli sundat a potom obout podruhé. Při druhém nazutí se trošku přizpůsobí noha i bota a můžete lépe vyhodnotit, jestli vám lezečky sedí nebo ne.

Teď už víte, že výběr lezeček bude fuška, tak ať to vyjde! S pomocí odborníků to bude jednodušší.

Péče o lezečky

Není vůbec složitá. Po lezení je otřete od prachu a nečistot vlhkým hadrem. Protože v lezečkách se budete určitě potit, je nutné je pořádně vyvětrat a nechat uschnout. Na čerstvém vzduchu a pomalu, ne na přímém slunci ani sálavým teplem. Lezečky rozhodně neperte v pračce. Když budete s lezečkami spokojeni a budete v nich lézt nadále, využijte odbornou repasovací dílnu Restday zlínského lezce Tomáše Sedláčka.