Vlastnosti správné lopaty?

Dobře drží v rukavicích, má rukojeť, která pohodlně sedí v ruce, umožňuje rychlé a hladké sestavení, je vyrobena z odolného materiálu, má tuhý list i násadu a je lehká.

Ergonomická rukojeť

Asymetrický tvar rukojeti ve tvaru "Y" umožňuje ideální držení a může se otočit o 180° pro přizpůsobení levákům či pravákům. Nepřekážejí ani palčáky.

┬ęheckmair-1226_L

Teleskopická násada

Pro efektivní práci s lopatou je klíčová dostatečná délka násady. U lopat značky Ortovox se délka pohybuje mezi 70–88 cm.

Rychlé sestavení

Tubus pro vkládání násady má rozšířený a šikmý okraj pro snadné vložení násady. Doraz definuje polohu tak, aby aretační kolíky snadno zapadly do otvorů v listu a násada se nerozpojila.

Vyztužený list lopaty

Profilovaný list zásadně zvyšuje tuhost lopaty, což je žádoucí při kopání v tvrdém, lavinovém sněhu. Řasa uprostřed pokračuje přes celý list až k hraně. Vroubky na horní hraně zabraňují klouzání boty při šlápnutí, podobně jako u rýče.

pogumovane madlo

Detail listu lopaty - ostří, profilovaný list, pogumované madlo

Rovný list lopaty

Při kopání sněhového profilu oceníte rovný list lopaty, díky kterému můžete sněhovou plochu dokonale vyrovnat a vyhladit. Navíc se list snadno vejde do batohu a nebude zabírat moc místa.

Profil násady není kruhový

Oválný nebo hranatý profil násady zvyšuje jeho tuhost, usnadňuje montáž a stabilizuje držení. 

Ostří listu lopaty

Pro přesnou práci s lopatou a dobré pronikání listu do tvrdého sněhu by měl být spodní okraj lopaty zostřený, což umožňuje efektivnější kopání ve tvrdém sněhu.

Lopaty jsou dlouhodobě vlajkovou lodí ORTOVOXu. Podívejte se na naše nejprodávanější produkty.

motyka

Motyka z lopaty

SHOVEL PRO ALU III

Multifunkční lopata. Umožňuje vytvořit motyku i provizorní saně. Protiskluzové pogumované madlo pro jistý úchop. Větší list umožňuje nabrat velký objem sněhu. Pro pohyb v prudším terénu lze z lopaty vytvořit cepín do firnu pomocí přídavného dílu Pocket Spike. Pro Alu III je pro skialpinistu, zejména guida, nezbytností.

SHOVEL PRO LIGHT

Nejlehčí lopata značky Ortovox (440 g) patří mezi špičku v kategorii ultralehkých. Přesto je to plnohodnotná lopata s vynikající tuhostí a teleskopickou násadou. Otvory pro odlehčení snižují přilnavost sněhu k listu lopaty. Ideální volba pro ty, kteří hledají prostor a hmotnost v batohu, aniž by ohrozili bezpečnost sebe a svých parťáků během případné záchrany. Kvalitu lopaty dokazuje UIAA certifikát.

SHOVEL BEAST PC

Beast představuje zlatý střed mezi výkonem a hmotností mezi Pro Alu III a Pro Light. Váží 590 gramů a díky oválnému tvaru násady umožňuje stabilní držení. Objem listu 2,3 litru dovoluje intenzivní fyzický výkon při záchraně kamaráda.

SHOVEL PRO ALU III + POCKET SPIKE

Set kapesního cepínu s lopatou v jednom. Jednoduchým nacvaknutím hrotů se z násady lopaty stane turistický cepín, vhodný především pro firnové svahy. V batohu Pocket Spike ani nepocítíte, ale při výstupu na vrchol bez lyží ho určitě oceníte.