Dva pilíře nové letní kolekce tvoří systém oblečení WESTALPEN pro pohyb v náročném horském terénu a trojice nepromokavých batohů s přívlastkem DRY v názvu. Zásadními materiály první a zateplovací vrstvy oblečení je vlna SWISSWOOL ze švýcarských ovcí a samozřejmě osvědčené merino. S tím se setkáte i v látkách svrchní vrstvy – merino tvoří příjemný a funkční povrch vnitřní strany látek. Napříč kolekcí rezonuje ekologický přístup značky.

VHT a ledovec – MUŽI

201210_Leger_HighAlpine_21_M_1200x628_SZ

Hory vyžadují neustálé přizpůsobování se podmínkám, což člověka nutí řešit především optimální oblečení. Zejména ve vysokohorském terénu musíme být připraveni na všechno. Proto je kolekce WESTALPEN tak rozmanitá, jak rozmanité jsou samotné hory. Systém tvoří ochranný štít, jeho cílem je udržet uživatele v komfortní zóně prostřednictvím regulace tělesného tepla. Sečteno a podtrženo, oblečení WESTALPEN poskytuje možnost přizpůsobit se všem podmínkám.

Robustní štít, svrchní vrstvu, tvoří bunda WESTALPEN 3L JACKET, která je dostatečně vybavena technickými detaily a díky své membráně DERMIZAX® NX PU bezpečně odolává vodě a větru. Kalhoty WESTALPEN SOFTSHELL PANTS vyrobené z materiálu Schoeller v kombinaci s merino vlnou umožňují úplnou volnost pohybu. Lehká mikina FLEECE GRID HOODY kombinuje vlněná vlákna Swisswool a merino a díky svému “chytrému” designu “zamyká” na vnitřní straně teplý vzduch a zároveň poskytuje příjemné větrání. A nový batoh PEAK DRY 40, speciálně navržený pro vysokohorské túry je nepromokavý (i bez použití pláštěnky) a je to 100% ekologický produkt.

VHT a ledovec – ŽENY

201210_Leger_HighAlpine_21_W_1200x628_SZ

ORTOVOX s hrdostí představuje kolekci WESTALPEN, která je navržena tak, aby tvořila pro svého uživatele funkční systém oblečení pro pohyb v horách v jakémkoli počasí. Výrobky jsou navzájem sladěny do posledního detailu.

Bunda a kalhoty WESTALPEN 3L PANT fungují jako robustní ochranný štít, který je vodotěsný a větruodolný. Díky membráně DERMIZAX® NX PU (bez škodlivého PTFE), speciálně navržené kapuci, límci a rukávům, a nastavitelné šířce nohavic pod kolenem (pro turistické nebo lyžařské boty) a praktickým návlekům. Vše lze přizpůsobit povětrnostním podmínkám - dokonce i pohodlnou bundu WESTALPEN SWISSWOOL HYBRID JACKET, která kombinuje trojici látek - švýcarskou horskou vlnu, tasmánskou merino vlnu a větruodolný vnější materiál Tec Stretch. Naše odolné HIGH ALPINE GLOVE jsou vyrobeny z dvouvrstvé kozí kůže. Izolaci zajišťuje recyklovaná merino vlna. Rukavice jsou vybaveny membránou odolnou proti vodě a větru, takže prsty zůstanou v teple.

Horolezectví – MUŽI

Technicky propracovaná bunda PALA JACKET je pojmenována podle legendárních útesů dolomitské horské skupiny Pala. Bunda je zhotovena z extrémně odolného a elastického materiálu pro alpské lezecké túry. Kombinací nízké hmotnosti, robustnosti a pružnosti se vyznačují také kalhoty VAJOLET PANT s pasem přizpůsobeným pro lezení tak, aby se pas kalhot “kamarádil “ s nasazeným sedákem. Praktická je speciální kapsa na topo lezecké cesty (popř. mapu), která nepromokne.

U triček 120 COOL TEC WOODS T-SHIRTS kombinuje ORTOVOX speciální proces předení  měkkých merino vláken a chladivý efekt celulózových vláken Tencel, spojených s odolným polyamidovým jádrem. Vězte, že ORTOVOX věnuje 5 € z prodeje každého kusu série Woods na ochranu ohroženého deštného pralesa Tarkine v Tasmánii.

201022_Leger_Climbing_21_M_1200x628_KrS1

ORTOVOX navíc přidal do nové lezecké kolekce další univerzální kousek. S batohem TRAD DRY 30 si můžete být jisti, že vaše vybavení zůstane suché i bez pláštěnky. Tento technický, minimalisticky navržený batoh, je vyroben z nepromokavého a mimořádně odolného nylonu. Vodotěsnost zaručují rolovací vrchní uzávěr a svařované spoje a zipy jsou samozřejmě také vodotěsné.

Horolezectví – ŽENY

201022_Leger_Climbing_21_W_1200x628_KrS

Lehká váha nemusí nutně znamenat nizší odolnost proti poškození, jak dokazuje speciální horolezecké duo PALA JACKET W a VAJOLET PANTS W. Materiál je extrémně odolný proti oděru, vodoodpudivý, přitom zůstává vysoce elastický, rychleschnoucí a příjemně lehký.

S tričkem 150 COOL LEAVES T-SHIRT W přináší ORTOVOX fantastický uživatelský komfort. Díky směsi přírodních vláken merina a celulózy termoprádlo člověka ochlazuje, když pálí slunce, a naopak udržuje tělesné teplo, když teplota klesá. Kromě toho věnuje společnost ORTOVOX 5% z prodeje série Leaves na ochranu ohroženého deštného pralesa Tarkine v Tasmánii. Dalším špičkovým lezeckým parťákem je multifunkční bunda FLEECE GRID JACKET W - lehká, prodyšná, pružná a přirozeně omezující zápach díky kombinaci vlněných vláken od švýcarských horských ovcí a tasmánských merino ovcí.

Túry a treking – MUŽI

Bez ohledu na to, jaké je počasí, je spolehlivá svrchní vrstva oblečení absolutní nutností pro bezpečné alpské túry. Musí být přitom co nejlehčí. Pokud jde o udržení tepla, spoléhá ORTOVOX na vlnu od švýcarských salašnických ovcí už 10 let. Vlna SWISSWOOL splňuje principy udržitelnosti a boduje i nízkou hmotností. Tato vlna je použita jako izolant v bundě SWISSWOOL PIZ DUAN JACKET. Bundu můžete uložit do batohu TRAVERSE 30, což je ekologický produkt (bez obsahu PFC, hlavní materiál je recyklován až ze 72%), který je stejně kompaktní, jako pohodlný a na tělo rovnoměrně rozloží zátěž.

201210_Leger_Alpine_21_M_1200x628_SZ

Díky svému obzvláště odolnému materiálu je MERINO FLEECE LIGHT HOODY JACKET vhodná pro každou příležitost, díky pružnosti poskytuje dostatečnou volnost pohybu, dlouhé rukávy jsou příjemné přes zápěstí a kapuce chrání hlavu. Ovšem nejúžasnější pokrývka hlavy s vlnou je VINTAGE LOGO CAP.

Túry a treking – ŽENY

201210_Leger_Alpine_21_W_1200x628_SZ

Značka ORTOVOX používá vlnu švýcarských horských ovcí již 10 let, a tím podporuje tradici alpského zemědělství. SWISSWOOL má vzhledem ke své hmotnosti vynikající izolační kapacitu, takže vás pohodlně zahřeje bez jakékoli další zátěže. Její vlastnosti oceníte například ve vestě PIZ DUAN VEST W. Když je tepleji, můžete vestu šťastně uložit do „bezstarostného balíčku“ - batohu TRAVERSE DRY 28 S.

ORTOVOX vytvořil řadu nepromokavých batohů DRY, které udržují jejich obsah v suchu i bez pláštěnky. Stylová čepice WOOL PROMISE TRUCKER CAP ochrání hlavu jak před mrholením tak i slunečním zářením. Společnost ORTOVOX se zavázala k dodržování principů udržitelného rozvoje a používání výhradně „férově“ zpracované vlny. Vlna se také používá v kombinaci s celulózovými vlákny v lehoučkém tričku 150 COOL EWOOLUTION T-SHIRT W, které slibuje pohodlné nosení, chladivý efekt a přirozené omezování zápachu.

Snímek obrazovky 2023-06-08 v 15.50.34

Michal Bulička

Publicista webu SkitourGuru a obsahu Summit Academy, který v rakouském Alpenvereinu zakončil státní zkouškou kurzy skitouringu, ledovcového skialpinismu a VHT. V horách čerpá zkušenosti nasbírané v průběhu stovek alpských túr při výuce skialpu z desítek uspořádaných kurzů.