Plánování túry na mapě

Nenaplánovaná túra má k té bezpečné daleko.

Před každou túrou by jsme si měli přečíst si o trase v knižním průvodci nebo na internetu a pak si projet virtuální trasu u monitoru na 3D mapě. Skvělým pomocníkem je FATMAP (taky ve formě aplikace na mobilu), ale taky Mapy.cz. Obě tyhle možnosti umožňují zobrazení sklonů svahů přes filtry.

TIP: Sklony svahů jsou klíčové pro bezpečné plánovaní túry. Stanovte si klíčová místa s nejvyšším sklonem, nebo s přírodními překážkami a dohodněte se na postupu při jejich překonávání. Trasu nakonec prověřte na klasické mapě.

fatmap-planovani

Zobrazení trasy na FATMAP v zimním módu a s přidaným filtrem na zobrazení lavinových svahů.

Odpovídající vybavení

Večer před túrou by mělo být všem jasné, jakou výbavu bude potřeba nabalit. Ať už jde o vybavení pro pohyb na ledu, mačky, cepín, haršajsny, nebo další potřebné vybavení pro skupinu jako je lano a pod. Kompletní lavinové vybavení musí mít každý - vyhledávač na těle, lopatu a sondu v batohu. To samé platí pro lékárničku, mapu, nabitý mobil, teplé oblečení, bivakovací vak apod.

Lavinová prognóza

Lavinová prognóza je povinná četba před každou túrou. Lavinová předpověď má celosvětově sjednocenou obsahovou strukturu. Kromě na první pohled jasně čitelných symbolů rozhodně nevynechejte slovní komentář.

lavinova-predpoved-eaws

Lavinové předpovědi pro významné evropské regiony sdružuje EAWS na portálu avalanches.org

Vyhodnocení rizika v terénu

Průběžná konfrontace skutečného stavu s předpoklady nastudovanými v lavinové předpovědi slouží k posouzení, zda je nebezpečí na místě nižší nebo vyšší oproti předpokladům a podle toho je potřebné upravit chování skupiny. Víc o vyhodnocení lavinové situace a testování stability sněhu čtěte v článku: Testování stability sněhové pokrývky

Orientace v terénu

Pro bezpečný pohyb na skialpech je nutné:

  • Umět pracovat s papírovou i digitální mapou, jak v terénu, tak i doma během přípravy.
  • Poznat strmé exponované svahy, odhadnout potenciál terénních pastí nebo nebezpečí ledovcových trhlin.
  • Během túry se umět vždy najít na mapě a postupovat optimálním směrem i bez aplikace v mobilu nebo GPS navigace.
orientace-na-mape

Time managent túry

Odhadnout schopnosti a kondici všech lidí ve skupince a přizpůsobit zvolený cíl jejich schopnostem a silám je moc důležité. Nejde jen o délku túry a převýšení, ale taky o technickou a lyžařskou náročnost túry.

Dodržovat bezpečnostní standardy

Každá skupinka by měla mít svého šéfa, který ovládá zásady bezpečnosti a s ohledem na ně volí bezpečnou strategii. Kromě volby postupu (lyže, haršajsny, mačky a cepín) by měl dbát hlavně na dodržování bezpečnostních rozestupů během výstupu i sjezdu. Díky nim se zmenšuje zatížení svahu a snižuje nebezpečí laviny.

©Fabian_Bodet-139

Počas túry je potřebné dodržovat bezpečnostní rozestupy vždy s ohledem na lavinové riziko.

Pozor na pády

Nejde jen nebezpečí zranění následkem pádu, ale také o zatížení sněhu padajícím. To může být až 10x větší než při výstupu na pásech. Impuls, způsobený pádem lyžaře může přivodit uvolnění laviny. Jízda na jistotu má určitě smysl.

Velikost skupiny

Menší skupinky jsou snadno organizovatelné, operativní a rychlé. Optimální je parta 3–5 lidí. Početnější skupina nepřináší z hlediska bezpečí žádné benefity, právě naopak. Větší skupina je problém z hlediska koordinace, zatížení svahů a taky menežování rizika.

_MZP8022

Velikost skupiny

Dostatek respektu

Člověk je v horách malý, bezvýznamý prvek a musí svoje chování přizpůsobit terénu i podmínkám a klást si realistické cíle. Respekt musíme chovat nejen vůči horám a přírodě, ale i vůči dalším skupinám, které se v dané lokalitě pohybujou spolu s námi.

Na túru vždy jen zdravý

Zdravý člověk si túru může náležitě užít, nemocný se může dostat v nepříznivé konstelaci do obtíží a způsobit velké problémy jak skupině, tak i záchranným složkám.