Pro zlato na Aljašku

Podobně to má i Bruno Compagnet. Narodil se v Pyrenejích a ve škole mu to dvakrát moc nešlo. Jednoho dne v tvrdohlavém přesvědčení žít svůj svobodný život uprostřed hor naložil dva páry lyží do své dodávky a vydal se do Chamonix, místa, které je Mekkou lyžování všeho druhu - včetně alpinismu. Nikdy o sobě netvrdil, že je profesionální lyžař, chtěl prostě jen žít svůj sen.

a9d7133a-a4a5-475a-af74-d0c2f61ec6b0

Jednou z cest k jeho splnění mohly být právě závody. Jeho unikátní a osobitý styl jízdy během Freeride World Championship 1994 na Aljašce, ze kterého si mimochodem odvezl zlato, porota zkrátka nemohla přehlédnout. Úspěchy právem získával i na dalších mezinárodních závodech po celém světě. První místo v roce 1998 na Freeride Classsic v Couchevelu a druhé místo na Verbier Xtreme v roce 2005 ho právem zapsaly do freeridové historie. Dnes je mu 46, má okouzlující mladou dceru a také své vlastní vysněné lyže black crows.

49554fe2-8a32-42b6-90e3-2a83dd7cba81

Vždycky proti proudu

Psal se rok 2005 a trh byl zrovna zaplaven trendem užších a ve špici se rozšiřujících lyží – starých dobrých carvů. Jako nespoutaný freerider se Bruno přirozeně s mainstreamovou nabídkou ne a ne ztotožnit. Osud mu naštěstí přihrál do cesty podobně smýšlejícího člověka, který stejně jako Bruno chtěl s tehdejší nabídkou něco udělat. Tím bláznem byl Camill Jaccoux. Společně s Brunem snili o lyžích, které budou pravým opakem toho, co se dá na trhu běžně sehnat. Jejich vizí byly lyže do prašanu, které zároveň vyniknou v obloucích při vysokých rychlostech a umožní okamžitě změnit směr jízdy. Potřebovali ale někoho, kdo jim pomůže dát takové lyže dohromady.

Při jedné cestě lanovkou se dvojice seznámila s Chrisophem Villeminem, vášnivým lyžařem a zkušeným technologem, který rád přijímá výzvy ve zdokonalování outdoorového vybavení. Slovo dalo slovo a po pár lahvinkách valpolicella v oblíbené hospůdce v Chamonix dali Bruno, Cammil a Christoph dohromady základní charakteristiku a parametry lyží, které přesně reflektují drsný a svobodný svět freeride – black crows. Zanedlouho se pod novou značkou narodil první model nazvaný corvus.

Za střemhlavým letem

Všimli jste si někdy v horách velkých černých ptáků se žlutými zobáky a červenými drápy? Právě tyto černé vrány létající ve čtyřtisícových výškách přivedli Bruna a Cammila k osobitému názvu black crows. Jejich majestátnost, schopnost mistrovského střemhlavého letu podél skalních štítů i uklidňující přátelský pohled vložili Camille s Brunem do lyží black crows, jejichž skluznice více jak 83 modelů od roku 2006 sjely nespočet štítů po celém světě a svezly nejednu lyžařskou legendu.

Jak jste už asi pochopili, Bruno Compagnet nikdy nešel s davem. Možná právě proto ze všech stávajících modelů lyží black crows doslova proudí jeho originální, lehce výstřední a nekonvenční styl. Právě teď přes jejich špičky hledím dolů na svah a zvažuji, zda ten pilíř vzít zleva nebo skočit napřímo. Už se nemůžu dočkat. Jdu na to…

mikulas zubec

Mikuláš Zubec

Lezení se věnuje od roku 2011 a jeho přirozený habitat je uprostřed alpské nebo tatranské stěny. Najdete ho ale i v Summit Trade, kde vede marketingové oddělení.
Skialpinismus
Freeride