Stále se ještě považuji více za skalního lezce, ale to už se poslední dobou trochu mění. Docela se mi už podařilo vychytat, co si s sebou na delší jednodenní i vícedenní túry vzít. Těmito túrami mám na mysli např. Arete du Diable, Bonatti-Oggioni na Pilier Rouge du Brouillard nebo i hřebínky jako je Nordgrat na Weisshorn.

DSC03063

Jaké oblečení zvolit na alpinismus?

Tričko

Pokud budu delší dobu ve vyšší nadmořské výšce a nehrozí, že mi bude horko, sahám po tričku s dlouhým rukávem, nejradši mám vlněné. Jedná-li se o jednodenní túru, při které mě čeká šlapání z údolí, radši si vezmu nějaké krátké funkční tričko.

Kalhoty

Osvědčily se mi dvě varianty. Budu hodně šlapat do kopce z údolí? Volím třičtvrteční podvlíkačky. Nečeká mě dlouhé sezení či klečení ve sněhu (třeba jako na hřebínku Lenzspitze-Nadelhorn)? Do batohu balím Comici Pants, které si přes ně potom po snížení teploty obleču. Tahle kombinace se mi osvědčila i při delším lezení ve vyšší nadmořské výšce, třeba na Petit Jorasses nebo na Gervasuttiho pilíři. 

Budu nahoře delší dobu? Nebo hrozí víc sněhu? Lezení nebude tak těžké? Potom zvolím radši Epic Pants. Kolena a zadek mají nepromokavé, takže nevadí, když při sestupu sjedu nějaký ten mírnější žlab po zadku.

Mikina

Do cest připomínajících alpinismus vždycky beru Eclipse Hooded/Lumiko Hooded jacket. Lehká, mohu ji mít i jako spodní vrstvu, když mám úplně propocené tričko a co oceňuji nejvíc je kapuce, co skvěle sedí pod helmu.

DSC03021

Větrovka

Na nástup, když fouká ale je teplo, když svítí sluníčko a nechci se spálit nebo i jen jako další vrstva. Tam všude ji použiji. Svoji Aerofoil Jacket mám na sobě většinu času všech výstupů. Neváží skoro nic a přitom může takhle hezky posloužit.

DSC03009

Goráčovka

Na delší túry, navíc třeba s ne úplně jistou předpovědí ji s sebou beru vždycky. Na hřebenech při silném větru už větrovka nestačí, přibalit s sebou nějakou lehčí goráčovku je samozřejmostí. Při hrozící odpolední bouřce při jednodenním výstupu to platí dvojnásob.

DSC03050

Sigma jacket

Zateplovačka

Bude v cestě hodně lezení? Budu se hýbat pomaleji? Potom určitě beru velkou péřovku. Aktuálně používám Sigma Jacket. Dost často ji mám jako úplně vrchní vrstvu, protože ji nandavám jako úplně poslední, když mi začne být zima.


Když se ale chystám na nějaký jednodenní podnik, kde bude více rychlého pohybu, volím Kinesis Jacket. Na hřebíncích, kde se téměř nezastavíš, to bohatě stačí a na nástupu při šlapání do kopce se zahřívat nepotřebuješ.

Další

Šátek nebo něco na krk, beru vždy. Ponožky většinou nějaké teplejší, tlustší, abych neměla otlačené paty z pohorek. Zjistila jsem též, že pokud mě čeká delší nástup po turistické, budu se pak vracet stejnou cestou a nemusím být nutně úplně ultralight, není špatné hodit pohorky do batohu a nazout si na nástup radši běhací boty.

image 804

Anička Šebestíková

Lezkyně, členka týmu Sokolíci ČHS 2021–23, ambasadorka Mountain Equipment a Tenaya
Poradna
Alpinismus