Společnost Mountain Equipment svou novou kolekci horolezeckých batohů vyvíjela dlouho a pečlivě. Po třech letech, 35 prototypech a vývoji 8 zcela nových komponent konečně na trh přichází řada batohů Tupilak 30+, 37+ a 45+. Batohy Tupilak jsou minimalistické, ale přitom odolné a nepromokavé – díky tomu jsou ideálními společníky na dlouhé lezecké túry od nástupu do stěny až na samý vrchol. Z hlediska objemu je zlatou střední cestou model Tupilak 37+, o kterém společnost Mountain Equipment prohlásila:

„Řadu Tupilak ocení především všichni příznivci spolehlivého a minimalistického vybavení. Tyto lezecké a alpinistické batohy obstojí i v nepříznivých podmínkách, ale zároveň jsou lehké. Právě proto jsou ideální volbou na letní i zimní horské lezení v těch nejodvážnějších linkách.“

V této recenzi jsem se zaměřil na několik klíčových otázek. Zaprvé – vzhledem k tomu, že se jedná o lezecký batoh, zajímá mě, jak sedí na zádech plně naložený lezeckým či skialpinistickým vybavením, a jak snadno se v něm mohu hýbat na laně i na lyžích. Dále je pro mě také důležité jak batoh Tupilak 37+ funguje i při jiných aktivitách než při horolezectví. Vyzkoušel jsem ho proto i na skialpových tůrách a při pohodovém skalním lezení. Vzhledem k tomu, že na trhu se dnes minimalistických alpinistických batohů pohybuje celá řada (např. Patagonia, Ascensionist, Osprey Variant atd.), jsem se rozhodl zjistit, jak Tupilak 37+ obstojí ve srovnání s konkurencí, a co nového nám oproti klasickým lezeckým batohům vlastně může nabídnout.

Střih

Tupilak 37 + je dostupný pouze v jedné velikosti vhodné pro trup o délce cca. 47 cm, zádový systém přitom není nastavitelný. Při mé výšce 170 cm mi padl bez problému, ale každému bych rozhodně doporučil, aby si batoh před koupí nejprve vyzkoušel (především pokud jste výrazně vyšší či nižší). Pro porovnání s velikostmi ostatních značek: u batohu Osprey Mutant 28 a Variant 37 mi vyhovuje velikost M/L a u ruksaku Patagonia Ascensionist 35 mi sedí S/M.

Při lezení batohům běžně odnímám bederní pás a ramenní popruhy tak musím nosit relativně dost utažené – jedině tak mi batoh mi sedí dostatečně vysoko na zádech a neplete se mi u sedáku. Když ale zrovna nejsem na skále a věnuji se například pěší turistice, potřebuji mít možnost ramenní popruhy prodloužit natolik, aby mi pak bederní pás sedl přesně na kyčle a napomohl tak správně rozprostřít váhu nákladu.

398ce8ad-ef7b-4857-95fa-beb77b48c832

David Steele s batohem Mountain Equipment Tupilak 37+, národní park Glacier, MT. (fotografie Ben Darce)

Délka zad batohu Tupilak 37+ mi vyhovuje právě proto, že mi skvěle sedne i při různých nastaveních ramenních popruhů. Například velikost S/M u batohu Ascensionist už v tomto ohledu tak dobře nefunguje – je totiž kratší než u modelu Tupilak 37 +, a proto při chůzi nevyužívá tak efektivně bederní pás tak efektivně. U batohů Osprey Mutant 28 a Variant 37 mám naopak vždy pocit, že sedí trochu níž. Kvůli tomu jsou batohy Osprey ideální spíše pro trekking a vysokohorskou turistiku, ale při lezení se mohou plést kolem sedáku.

Pokud jste měli na zádech batoh Patagonia Ascensionist, tak vám systém posuvného polstrování na bederním pásu u batohu Tupilak přijde povědomý. Polstrování bederních pásů u modelu Tupilak lze odejmout či posunout dle tvaru vaší postavy. Při lyžování a chůzi se polstrování přitom společně s boky trochu pohybují. Bederní popruhy u modelu Tupilak 37 přitom nejsou vybaveny žádnými přídavnými poutky na vybavení. (popruh u batohu Ascensionist 40L tato poutka má, zatímco nové verzi Ascensionist 30L již schází jakékoliv polstrování.)

f78e505b-54b1-4dc4-81f3-b4ac45927fc4

Mountain Equipment Tupilak 37+ – bederní popruh

Osobně mi vůbec nevadí, že se v případě tohoto modelu rozhodli Mountain Equipment poutek na materiál na bederním popruhu zbavit. Co si pamatuji, použil jsem je jen při tahání vybavení přes ledovec, a pro takové využití Tupilak 37+ rozhodně vyroben nebyl (jedná se spíše o lehký batoh pro rychlý pohyb než o expediční krosnu). Bederní systém batohu Tupilak 37 se v tomto případě vydal zlatou střední cestou – dokáže nabídnout minimalismus nutný pro horolezce, ale na rozdíl od nevypolstrovaných bederních popruhů zároveň poskytnout dostatek pohodlí i při túrách s plným nákladem.

Použité materiály a tkaniny

Lezecké batohy musí být ještě o něco odolnější než jakékoliv jiné – znáte to… většinou je nejprve hodíte do prachu pod skálu, pak protáhnete komíny, a nakonec odřete o hrubou skálu ve výlezu. A přesně na takovéto zacházení je Tupilak 37+ vždy připraven. Tento model je vyroben z lehké a odolné tkaniny, která navíc vyniká svou solidní nepromokavostí.

I přes všechny výzvy, kterými jsem Tupilak 37+ při 25 dnech testování protáhl, se mi do něj zatím nepodařilo udělat ani jednu díru – to mě vzhledem k tomu, jak je batoh lehký, doopravdy překvapilo.

d7dee068-30c1-4a7b-9ad0-49dae37cad1a

David Steele s batohem Mountain Equipment Tupilak 37+, národní park Glacier, MT. (fotografie Ben Darce)

Mé další batohy – Black Diamond Speed 22 a Ascensionist 35 přitom již pár hlubších šrámů a děr z lezení po hrubém pískovci mají. Např Ascensionist 35 jsem výrazně odřel, když jsem ho používal jako haul bag v cestě Frigidaire Buttress v Red Rocks v Nevadě. Tupilak jsem sice zatím po tak hrubé skále netahal ani jsem ho nepoužíval tak dlouho jako své zbylé dva batohy, ale něco mi říká, že toho vydrží o něco více.

Tupilak 37+ se také výborně osvědčil ve sněhu – všechno vybavení bez problému udržel v suchu, i když jsem ho během kopání a přestávek na svačinu měl položený na zemi. Tupilak 37+ podle mě mezi ostatními batohy ve stejné kategorii vyniká odolnější tkaninou, která zároveň nabízí i větší voděodolnost.

Přezky, pásky a doplňky

Dalším výjimečným prvkem batohu Tupilak 37+ je jeho systém upínacích pásků a poutek. Tento systém využívá kovových prvků všude kromě pružných lanek a menších pásků, přičemž je vybaven třemi různými typy hliníkových přezek. Veškeré kovové komponenty přitom lze kdykoliv od popruhů oddělat (viz fotografie níže). Tyto přezky mi sice zpočátku přišly trochu nezvyklé, ale později mě potěšily svou spolehlivostí – po popruzích neklouzaly a nikdy se samy od sebe nerozepnuly. Celkově mě upínací systém mě batohu Tupilak 37+ mile překvapil.

7f4d2659-36c9-48bc-a9f3-b2c731f0a6c8

Mountain Equipment Tupilak 37+ – přezky

Jednou z velkých předností těchto hliníkových přezek je, že se vám je jen stěží podaří rozšlápnout (což se u plastových děje poměrně často). Kovové přezky navíc dokáží mnohem lépe čelit oděru při tahání batohu přes skály, skrze komíny atd. Upínací systém batohu Tupilak 37+ nepovoloval, ani když jsem na něm měl připnuté lyže a velikost batohu jsem pomocí něj dokázal stáhnout ze velikosti „skladiště na všechno vybavení“ až na „obratný lezecký ruksak.“ S přezkami a sponami batohu Tupilak 37 lze snadno manipulovat i v rukavicích, a navíc se nezanáší sněhem. Ještě jednou bych chtěl zdůraznit, že přezky batohu Tupilak mě doopravdy příjemně překvapily – teď si jen přeji, aby obdobný systém využívaly všechny mé batohy.

Jeden z hlavních rozdílů mezi batohy Tupilak 37+ a Ascensionist 35L je, že hlavní popruh víka Tupilaku zároveň funguje jako smyčka na upevnění lana a je přišit ke spodní části batohu. To znamená, že v závislosti na tom, jak zrovna batoh naložíte, se vám tento popruh chvílemi bude plést a jindy naopak vystačí jen tak tak. U ruksaku Ascensionist přitom tento popruh lze odejmout a připnout či odepnout na jednom bodě nahoře a dole – díky tomu ho pak můžete vždy lépe přizpůsobit velikosti nákladu.

Tupilak 37+ obsahuje systém pružných lanek, které můžete upevnit mezi našité smyčky s poutky (konstruované jako tzv. daisy chainy), které jsou našity po délce těla batohu. Tento odnimatelný upevňovací systém je navržen tak, abyste pod něj mohli snadno upevnit mačky, péřovku, nebo cokoliv, co se vám vždy hodí mít po ruce. Osobně jsem se rozhodl upevňovací lanka nepoužívat, protože s sebou vždy stejně nosím pár pásků na lyže a zjistil jsem, že ty přesně sedí do daisy chainů, a tak s nimi mohu k batohu v klidu upevnit mačky či třeba skládací sedátko.

Co se týká uchycení lyží, batoh Tupilak 37+ jde s dobou a místo tradičního způsobu uchycení, volí moderní T-systém (viz obrázek níže) pojištěný v horní části pružnými lanky. Díky kapse na hroty cepínů na přední straně batohu navíc budete mít ve svém vybavení vždy pořádek. Systém upevnění cepínů u batohu Tupilak 37+ nezklamal – je plně kompatibilní se všemi moderními lehkými cepíny (např. Cap Corsa Nanotech či Black Diamond Viper). Stačí když otvorem ve hrotu vašeho cepínu projde karabina, a s T-systémem nebudete mít u batohu Tupilak 37+ problém.

9eeb0acf-b6d4-4d55-a701-4a5dfaedb1df

Mountain Equipment Tupilak 37+ – systém upevnění cepínů

Další zásadní vlastností upevňovacího systému u batohu Tupilak 37+ je možnost odebrání téměř jakýchkoliv popruhů či přezek – když jde zrovna o hmotnost, můžete batoh doslova očesat dle vlastní představy. Když u batohu Tupilak vyjmete hlavní zádový panel, odeberete kompresní popruhy i polstrování na bederním popruhu, dostanete se na hmotnost 620 gramů (což je o 200 g méně než v základu).

Kapsy a oddíly

Tupilak 37+ přistupuje k dělení úložného prostoru batohu čistě minimalisticky. V horní části je vybaven „plovoucí“ kapsou na drobné vybavení, kterou můžete vždy vyrolovat, tak aby vám nepřekážela při balení, a ke které se dostanete zevnitř i zvenku batohu. Její polohovatelnost je praktická zejména když máte batoh připnutý na štandu. Tato „plovoucí“ kapsa se však bohužel často plete pod víko nebo když se batoh rozhodnete doopravdy naplnit.

bb5e822b-25de-45bf-bec3-1bc43ea90b35

Mountain Equipment Tupilak 37+ – kapsa na drobnosti

Hlavní komora batohu Tupilak 37+ je tvořena jednou velkou kapsou, kterou lze shora uzavřít rolovacím límcem našitým přibližně do dvou třetin výšky batohu. Tento rukáv obsah batohu skvěle chrání před nepřízní počasí a navíc vám dovoluje batoh naplnit i lehce přes jeho kapacitu, což oceníte především při delších túrách. Když ho pak otočíte směrem dovnitř, můžete jím hlavní komoru snadno rozdělit na dvě poloviny, což vám dovolí mokré vnější vrstvy či rukavice uložit stranou od suchého oblečení. Vskutku jednoduché a chytré řešení!

cd246be7-972d-442f-b9a7-4e3775e4a7ab

Rolovací vršek batohu

Na první pohled si jistě všimnete, že na víko batohu Tupilak 37+ vývojáři tak trochu zbytečně našili tkaninu z obou stran a promarnili tak možnost zabudovat do něj další kapsu. Kapsu ve víku přitom najdete u většiny modelů na trhu – (na svých horolezeckých batozích Ascensionist ji využívá například Patagonia). Pravdou ale je, že u batohu Tupilak 37+ by pravděpodobně kapsa ve víku trpěla stejným neduhem jako již zmíněná „plovoucí kapsa“ – při plném batohu by ji náklad zřejmě stlačil. Přesto nám při testování tak trochu chyběla, a prázdné místo na víku nám přišlo tak trochu zbytečně nevyužité.

Model Tupilak 37+ není kompatibilní s hydratačními vaky. Nemá speciální kapsu na hydratační vak, otvor na jeho hadici, ani poutko na její šlauchu k ramennímu popruhu. Osobně většinou hydratační vaky nepoužívám, ačkoliv při rychlém pohybu v letních horách jsou bezesporu nedocenitelné – díky nim totiž nikdy neupustíte láhev na vodu, a navíc máte volné ruce při jištění. Hadici od vaku na vodu byste sice mohli vést skrze vnější zip „plovoucí“ kapsy na drobnosti, ale takové řešení je v porovnání s propracovanými hydratačními systémy jiných batohů na trhu poněkud provizorní. Mnohem lepší kompatibilitu v tomto ohledu nabízí například modely Osprey Mutant 28 a zejména Black Diamond Speed 22.

Nošení a používání

Horolezecké batohy, jako je Tupilak 37+, musí vyhovovat velmi specifickým (a často protichůdným) požadavkům. Především mi musí pomoci efektivně donést veškerou výbavu až pod nástup do linie, která mě zrovna očekává. Když pak konečně dojde na lezení či lyžování, potřebuji batoh, který naprosto splyne s mými zády a nebude mi narušovat rovnováhu. Po náročném dni v horách od něj pak očekávám, že se mi ponese tak dobře, abych si nemusel nadávat, kolik zbytečného vybavení jsem si to s sebou zase vzal.

Myslím si, že batoh Tupilak 37+ s přehledem všechny tyto náročné požadavky splňuje. A navíc funguje skvěle v zimě i v létě. Oproti němu model Osprey Ascensionist 35 snadno promokne a Osprey Mutant 28 zase nabírá sníh do zádového systému, kdykoliv ho jen položíte na zem při skialpové túře. Tupilak 37+ přitom těmito neduhy netrpí – jeho tkanina čelí vodě bez jediného problému.

e1fdcf45-3e2b-42f4-bfba-aa993b7d0a1e

David Steele s batohem Mountain Equipment Tupilak 37+ (foto: Danielle Crawford).

Model Tupilak 37+ nemá stejně jako spousta dalších lezeckých batohů odvětraná záda. Zádový panel je oproti klasickým řešením, které využívají kovové či plastové konstrukce, vyroben z materiálu EVA s vysokou hustotou. Tento panel přitom lze z batohu snadno vyjmout. Kvůli nedostatku odvětrávání zad jsem se při několika nástupech do cest vcelku zpotil, ale na druhou stranu je toto řešení spolehlivé a mnohem praktičtější v zimních podmínkách (nemá totiž tendenci zachytávat sníh). Pokud hledáte odvětraný batoh, doporučil bych se spíše poohlédnout po méně minimalistických modelech. Tupilak 37+ či Ascensionist 35 totiž cílí především na potřeby horolezců, kteří od batohů vyžadují zejména jednoduchost a odolnost.

Přesto že je ale Tupilak 37+ navržen především pro horské lezení (kde je jako doma), bez váhání jsem po něm sáhnul i při skialpových túrách a lehčí vysokohorské turistice. Konstrukce batohu je v rámci udržení co nejnižší hmotnosti navržena minimalisticky, ale přesto nabízí všechny prvky a funkce, které při pohybu náročným terénem potřebujete. Tupilak 37+ je také vybaven vnitřním organizačním systémem – sondu a pilu na sníh uložíte na jedné straně, rukojeť lopaty na druhé, a její čepel u přední strany batohu. Díky němu se můžete do hlavní kapsy batohu sbalit vždy snadno a úhledně. Pokud ale sháníte batoh s oddělenými kapsami na lavinové vybavení, volte raději batohy vyrobené speciálně pro skialpinisty.

Batoh Tupilak 37+ se také osvědčil jako tzv. haulbag – odolný vak na tahání vybavení při vícedélkovém lezení. Bez problému do něj sbalím veškeré základní vybavení do stěny – lékárnu, svrchní vrstvu, boty, dvě sady friendů, expresky, sedák a k tomu i nějaký ten oběd. Když se chystám na skály, ještě k němu z venku připnu jedenapůllitrovou flašku Nalgene a sandále na jištění.

6e69dee5-e0b9-4098-a035-f7715d90e8a3

David Steele s batohem Mountain Equipment Tupilak 37+ (foto: Beth Steele).

Tupilak 37+ dle mých zkušeností dále nabízí dostatečnou tuhost a oporu potřebnou při nošení těžšího vybavení nezbytného pro vysokohorské lezení (např. lyží, několika sad friendů, lan atd.). Myslím si, že na nošení těžšího vybavení je Tupilak 37+ vybaven lépe než Ascensionist 35, asi tak stejně jako Mutant 28, a jen o něco hůře než Variant 37 (Variant se mi při nošení větších nákladů osvědčil nejvíce).

Odolnost

Po dvaceti pěti dnech na horách a dvou letech Tupilak 37+ vypadá možná trochu zaprášeně, ale jinak je jako nový. Myslím, že mi vydrží ještě dlouho – zejména díky jeho překvapivě robustní tkanině a kovovým přezkám.

Samozřejmě vše ukáže až čas – pokud na jakékoliv problémy s životností narazím, tak je později do této recenze doplním.

Pro koho je?

Myslím, že Tupilak 37+ nadchne každého, kdo hledá lehký a minimalistický horolezecký batoh, který by sloužil jako spolehlivý a odolný společník při mnoha různých vysokohorských sportech a aktivitách. Tupilak vás v neposlední řadě překvapí svou nepromokavostí i moderním designem. Unese dost na to, abyste ho v koutě nenechali ani při výpravě do skal a při lezení vícedélek či odvážných sjezdech si ani nevšimnete, že ho máte na zádech.

Tupilak 37+ také může sloužit jako lehký turistický batoh – od využití při dlouhých a namáhavých pěších túrách by vás však mohla odradit absence pevného bederního pásu a málo odvětraný zádový panel. Jednotná velikost také nemusí sednout každému – zejména pak mnohem vyšším či menším postavám. V neposlední řadě vás také nepříjemně může překvapit jeho cena. Tupilak 37+ totiž stojí téměř 6 500 Kč, a je tedy mnohem dražší než konkurenční Ascensionist 40L (4 000 Kč) a Variant 37 (3 500 Kč). Zdali považujete takovou investici do vylepšených vlastností batohu za smysluplnou, už nechám na vás.

Sečteno a podtrženo

Mountain Equipment Tupilak 37+ je povedený batoh ideální na celodenní lezecké výpravy, který vás ale nezklame ani při dalších horských aktivitách, jako je skialpinismus či vysokohorská turistika. Design i veškeré prvky tohoto batohu jsou minimalistické a přesto praktické. Batoh v porovnání s konkurencí ve stejné kategorii horolezeckých batohů dále vyniká kvalitou a odolností použitého materiálu. Díky těmto zmíněným vlastnostem se Tupilak 37+ stal mým oblíbeným společníkem zejména na celodenní lezecké výpravy do hor a jednoznačně se řadí mezi nejlepší batohy, se kterými jsem v této kategorii měl tu čest.

Autor: David Steele, 7. srpen 2018

Mountain Equipment Tupilak 37+ Pack

  • Nabízené velikosti: one size [R1]  (délka trupu 47 cm)
  • Výrobcem uvedená hmotnost: 780 g
  • Skutečná váha v rezenci: 820 g
  • Výrobcem uvedený objem: minimum 37 litrů (lze naplnit i více)

Použité materiály

  • Tělo batohu: Materiál PACT™ 100 R2 dvojitý ripstop s povrchovou úpravou DWR a TPU.
  • Boční, přední, zadní a spodní panely: Materiál PACT™ 300 R2 dvojitý ripstop s povrchovou úpravou DWR a TPU.

Výrobcem uvedené funkce:

  • tkanina PACT™ 300 & 100 R2 – odolná, lehká a voděodolná
  • minimalismus na míru vašim potřebám – všechny součásti jsou odnimatelné
  • jednoduchému balení i ochraně před deštěm napomáhá napevno přišité víko
  • odolná hliníková spona Grappler™
  • vnitří „plovoucí“ kapsa na drobnosti, ke které se dostanete zevnitř i zvenku
  • batoh obsahuje integrovaný rolovací rukáv, kterým vršek můžete vždy snadno a rychle zavřít a ochránit tak jeho obsah před nepřízní počasí
  • boční kompresní popruhy s hliníkovými přezkami Hammerhead™
  • zádový panel z materiálu EVA s vysokou hustotou
  • ramenní popruhy z materiálu EVA s vysokou hustotou
  • 40 mm široký bederní popruh s odnimatelným polstrováním z materiálu EVA s vysokou hustotou
  • dva popruhy na cepíny a integrovaná kapsička na hrot cepínu.
  • systém Daisy chain a poutka pro tahání batohu při vícedélkovém lezení
  • batoh je vybaven upínacím systémem Shockcord

Kde byl batoh testován: USA – Divočina severozápadní Montany, národní park Glacier, skalní oblast Frenchman Coulee ve Washingtonu, Smith Rock v Oregonu, a Red Rock Canyon v Nevadě.

Postava recenzenta: Výška 170 cm, váha 90 kg

Počet dnů testování: 25

Zakoupit na e-shopu: Batoh Tupilak 37+ 

mikulas zubec

Mikuláš Zubec

Lezení se věnuje od roku 2011 a jeho přirozený habitat je uprostřed alpské nebo tatranské stěny. Najdete ho ale i v Summit Trade, kde vede marketingové oddělení.
Lezení
Alpinismus