Teplotní komfort je základ, o tom je britská značka Mountain Equipment přesvědčená již více než 60 let. Od roku 1961 vybavuje horolezecké výpravy do extrémních podmínek a neustálým zlepšováním se jejich kvalita oblečení i spacáků vyšplhala na absolutní špičku. Celému sortimentu však dominují péřové bundy. Jak ale vybrat tu pravou?

Peří, to je oč tu běží

Základem prvotřídní péřovky je prvotřídní peří. Bundy od Mountain Equipment jsou plněny kachním nebo husím peřím, přičemž minimální plnivost peří 700, resp. 800 cuin je zárukou dostatečného loftu peří, neboli schopnosti, zaujmout prostor. Izolantem je vzduch schovaný mezi částečkami peří. Čím větší loft (cuinů), tím lepší izolace tělesného tepla. Poměr prachového peří vůči brkům je 90:10, a to je zárukou kvality.

SilvanMetz_2021_DownJacketShoot_ME-Downjacket-21-2255 (1)

Konstrukce péřovek

Když má být bunda lehká a zároveň velmi teplá, je plnění peřím věda. A to doslova! V Mountain Equipment totiž pracuje Matt Fueller (s přezdívkou "Dr. Down"), který na univerzitě vystudoval obor o peří a nastolil koncept baffle by baffle. Ten bundám i spacákům určuje přesné dávkování peří do každé jednotlivé komory.

Důmyslnou konstrukcí komor s peřím se dá zvýšit izolace bundy a jako bonus i snížit váha. Daní je obvykle náročnější a dražší výroba. Proto Mountain Equipment můžeme označit za výrobce, který je na špici vývoje a snaží se neustále o zlepšování konstrukcí bund nad rámec klasických prošívaných švů.

Více o konstrukcích FIRESTORM™ a Double Layer Offset Baffle se dočtete na mountain-equipment.cz nebo ve videu: 

DOWN CODEX® aneb garance původu peří

Garanci kvality i udržitelného pojetí produkce peří potvrzuje tzv. DOWN CODEX®. Od roku 2012 je každý péřový produkt označen 12místným kódem, který můžete zadat stránce DOWN CODEX® a získat tak přístup ke specifickým informacím týkajícím se zdroje peří u konkrétního produktu. Mimochodem značka používá peří, které je druhotným produktem chovu ptactva, tím hlavním je maso.

Průvodce výběrem

Za péřovky i péřové spacáky Mountain Equipment dáváme v týmu Summit Trade ruku do ohně, máme je léty prověřené v těžkých podmínkách na lavinových kurzech i při skialpových výstupech.

Pokud s výběrem správného modelu ještě nemáte jasno, vyzkoušejte selektor péřových bund, který vám ve čtyřech krocích pomůže vybrat tu pravou bundu pro všechna zimní dobrodružství. 

Podívejte se na produktová videa

Funčkní prvky a technické detaily dělají z bund Mountain Equipment špičku na trhu. Pro lepší představu, jak daný model bundy vypadá a jaké konkrétní funkční prvky má, jsme pro vás natočili sérii produktových videí. ↓

Kde se o bundách dozvědět více?

Vydejte se vstříc zimním zážitkům, ale zůstaňte při tom v teple, které vám zajistí špičkové péřové bundy od Mountain Equipment. 

profilovka

Barbora Mikolášová

Holka z Beskyd, která je součástí marketingového týmu Summit Trade. Když zaklapne počítač, nejčastěji dobíjí baterky šlapáním po horách – a to pěšky, na skialpech i na kole.
Poradna
Skialpinismus
Alpinismus
Freeride
Sjezdové lyžování