Dosud jsem neměl goráčovku. Představovala jednu z těch dokonalých, nedostižných věcí, kterou si nikdy nekoupím, protože je prostě moc drahá. No a pak jsem se jednoho krásného dne stal Sokolíkem a díky tomu ji dostal! A zrovinka jednu z nejlepších a hned jsem ji měl v příštích dnech intenzivně využít.

Bylo to v létě ve švýcarských Alpách, kde jsme ochutnávali vícedélkové lezení na místní žule. O tom si můžeš přečíst tady, ale teď o bundě.

Co ti budu psát, je to zkrátka geniální kus oblečení. Prý už slavný Reinhold Messner při svém prvním setkání s GORE-TEX nadšeně vykřikoval, ležíce v jakési kaluži, „Je to zázrak!“. Já jsem spíše než křikem, oslavoval tichoučkým pobrukováním, zachumlaný na štandu, abych to nezakřikl. Na našem výletě jsem si definitivně potvrdil pravidlo, nepromokavou vrstvu do stěny ber VŽDY!

I když ráno svítí sluníčko a zdá se, že špatné počasí snad ani neexistuje, na horách se vše může dramaticky změnit během pár minut a nejsi-li připravený, může to dopadnout i fatálně. Nemusí ani pršet, stačí se celý den soukat promrzlou severní stěnou jako my, abys ocenil vrstvu navíc při čekání na štandu nebo během lezení vlhké širočiny.

1

Lehká, nerozbitná a samozřejmě nepromokavá

Ve vícedélkovém lezení hraje tahle bunda prim. Zaprvé, je opravdu lehká. Zadruhé, materiál se pyšní velkou odolností, označil bych ho až za tuhý, rozuměj, neprodře se při nevybíravém kontaktu s hrubou skálou. Odolnost tvoří nejen materiál samotný, ale také detaily jako neviditelné švy zapečetěné i zevnitř nepromokavou vrstvou, nebo rukávy z jednoho kusu látky až ke krku. Zatřetí, poskytuje překvapivě vysoký tepelný komfort. A především, tahle bunda ne a ne promoknout, voda se po dopadu bezradně rozstříkne do tisíců kapiček a ty pak doslova stačí setřást.


Tahle vlastnost byla nedocenitelná, když jsme celé dva dny kvůli deštivému počasí museli živořit ve stanech. Ačkoli to odkládáš, co to jde, nakonec tě stejně potřeba vyžene a ty se musíš vykulit na chvíli ven, abys hned zase se šklebem na tváři pelášil zpátky do teplíčka spacáku. Tady by s jinou mokrou bundou nastal problém. Ve stísněném stanu plném věcí a osob vůbec nic neusušíš a rozhodně nechceš všechno zamokřit. Tupilak Jacket stačí v předsíňce oklepat a zbytek kapek uschne za pár minut.

2

Detaily dělají kvalitu

Miluju promakané detaily. Tupilak lze v tomto ohledu považovat za mistrovské dílo a nakonec právě ty detaily bundu odlišují od zbytku spektra. Skvělý střih považuji samozřejmě za základ, ale kapuci, která by tak dokonale padla na helmu, jsem ještě nezažil. Akorát bez tý helmy pak vypadám trochu jako temný lord Sith ze Star Wars.

Kapsy! Ach ano prosím, bunda disponuje dvěma obrovskými náprsními kapsami, kam se vejde opravdu skoro vše, a nemusíš si kvůli tyčince sundávat sedák. Dvojitý nepromokavý zip pak dodá nezbytný komfort při jištění parťáka. Já osobně jsem majitelem exempláře velikosti L, ačkoli by mi více sedělo emko, ale nevadí mi to. Pohodlně se mi pod ní vejde i objemná péřovka a bundu lze dobře izolovat stáhnutím rukávů, kapuce i spodní légy. Dohromady to dělá dokonalý nástroj pro přežití na štandu.

Kvalita má holt svou cenu

Ale chvály bylo dost, nakonec všechno má své mušky, že? Svrchní materiál je na můj vkus snad až příliš tuhý, při lezení mě sice neomezoval v pohybu, zároveň ovšem neposkytoval kýženou pohodlnost a flexibilitu. Kvůli tuhosti se také bunda nedá složit do malého balíčku a navzdory velmi nízké hmotnosti zabere relativně hodně místa. Malému objemu brání i velká kapuce s vyztuženým čelním štítem, který se bojím mačkat, abych ho nezlomil.

3

Desetiletá záruka

Hlavní mouchou je ale rozhodně sloní cena. Na druhou stranu, Mountain Equipment reprezentuje opravdovou kvalitu. Výrobce dává na bundu impozantní desetiletou garanci a při dobrém zacházení ti může vydržet funkční klidně celý život. Samozřejmě, takovéto špičkové oblečení se vyplatí hlavně do těch nejextrémnějších podmínek, kde zároveň nejvíc trpí, a tak i tento svršek se dá zničit za pár let intenzivního používání. Rozhodně se jedná o kus výbavy, na nějž je spoleh ve všech ohledech a situacích.

Po nabyté zkušenosti musím seznat, že bych do takové bundy investoval i bez sponzorů, protože pokud se pohybujete na hraně svých možností, zvýšený komfort, který Tupilak Jacket přináší, je k nezaplacení a hlavně, umožní vám posunout onu hranici zas o kousek výš.

Tak dobrodružství zdar!

Náhled_DSC07556

Albert "Franta" Bulička

Lezec, člen týmu Sokolíci ČHS 2021–23
Alpinismus