Tenaya je světově třetí největší producent lezeček, z českých lezců v nich lezou třeba Honzál Novák, Štěpán Volf nebo 4 Sokolíci ročníku 21–23. Lezečky Mastia (topmodel značky) vám představí Ondra.

Moje začátky s Tenaya

Jeden model jsem si pořídil v Ceuse na parkovišti před dvěma lety, ještě v době kdy se u nás vůbec nedaly sehnat. Do těžkých cest na sportovkách se mi osvědčily, ale měl jsem je pořádně malé, takže použití na vícedélky nepřicházelo v úvahu.

P1011740-2

Comfort wanted!

Letos jsem hledal nějaké kecky, ve kterých vydržím celý den ve stěně, ale zároveň mě podrží v klíčové těžké délce. Naštěstí se mi do ruky dostal model Mastia a přestože mám v botníku vícero lezeček, vždycky když letos "o něco šlo", bez váhání jsem nazouval právě tyhle. Z nabídky lezeček Tenaya jsou nejširší a díky tomu krásně pohodlné hned na první obutí.

mastiapisek

Jak se v nich leze

Když ale jde do tuhého a potřebuju někde v žulové plotně ustát mrňavou lištu, vím, že se na Mastie můžu spolehnout. Mám je tak velké a pohodlné, že na většinu stěny Malých Jorassů jsem si do nich vzal tenké ponožky, aby mě nezábly kotníky. Na dvě klíčové délky jsem pak ponožky zul, aby mi noha v lezečce nejezdila a mohl se na ně v 7b plotně stoprocentně spolehnout. Vylezl jsem v nich i cestu Dionýsos.

P1011776

Spáry a lišty

Parádně se mi Mastie osvědčily taky při lezení tenkých prstových spárek na písku nebo na žule. Buď v nich ustojím malé stupy kolem spáry anebo se díky svému nízkému profilu dají dobře nacpat i do tenčích spárek. Kam bych si je nevzal, jsou širší spáry v Ádru, tam by jich byla škoda a protože nejsou zase tak moc pogumované a možná by mi dlouho nevydržely.

profilovka foto Standa Mitac

Ondřej Mrklovský

Lezec, člen týmu Sokolíci ČHS 2021–23, ambasador Mountain Equipment a Tenaya
Lezení