Lezečky Ra Woman od španělské značky Tenaya se mi osvědčily při vícedélkovém lezení na žule v Chamonix i adršpašských spárách. Zásadním bonusem lezeček Tenaya je pohodlnost a lezečky Ra a Mastia to rozhodně potvrzují.

Značku Tenaya znám už léta

Lezečky Tenaya znám už nějaký čas. Kamarádi u nás v Budějovicích prodávali zhruba v roce 2015 modely Oasi a Tarifa. Bohužel měli všechny modely jen ve velkých velikostech, a tak jsem neměla možnost si je vyzkoušet a pořídit. Slyšela jsem jen vždycky od kamaráda, který to štěstí měl, jak mu skvěle sednou. 

rawseb2.webp

Tenaya modely Mastia a Ra

Chtěla jsem nějaké vyzkoušet, což jsem přijela udělat přímo do Zlína, k dovozci značky Summit Trade. Netušila jsem, že existuje tolik modelů Tenaya, byla jsem nadšená. Nakonec jsem si odvezla dvoje lezečky. Mastia, což jsou spíš výkonnostní agresivnější lezečky a Ra Woman, které jsou též dost výkonnostní, ale rovné a ne tak zahnuté. Každá bota vypadá úplně jinak, obě mi sedly. Ra jsou znatelně užší než Mastia a jako za jednu z jejich největších považuju nízkou hmotnost. Oproti Mastiím jsou lehoučké. Nejvíc jsem je, také proto, užila v horách.

 

V lezečkách Tenaya Ra ustojím i malé stupy

Bota je to jednoduchá, se dvěma stahovacími velcro pásky a také tím. Tím, že je úzká a nízká, myslela jsem, že bude ideální do spár. Vzala jsem si ale o něco menší velikost, než bych ve spárách všech velikostí potřebovala. Nakonec jsem ale byla ráda. Jsou to pro mě údernější lezečky, ve kterých ustojím sebemenší stupy, ale zároveň v nich vydržím i v teplých fusaklích. Přijdou mi tedy ideální do hor. 

Tenaya RA v akci

Lezečky Tenaya Ra v Chamonix

Já v nich prolezla celé letní Chamonix a osvědčily se mi například v cestě Dionýsos na Malé Jorassy. Tam mě podržely v těžké žulové plotně, v dlouhých trhlinách i potom při dlouhém lehkém dolezu, kdy mi začaly pořádně mrznout nohy. Je tedy pravda, že do spár jsou dobré, především prstových, kde se ocení jejich tloušťka i přesnost a ta se hodí i do délek mimo spáry, což bývají na žule nejčastěji plotny.

Na písku v Labáku i Adršpachu

Kromě hor jsem lezečky rozlezla i na písku, ideální jsou třeba v Labáku nebo kdekoliv, kde potřebujete ustát něco menšího, ale zároveň chcete mít lezečky pořád trochu pohodlné. Skvěle se mi v nich lezla třeba Prckova porucha v Ádru. Kdybych je měla o trošku větší, myslím, že díky své jednoduchosti budou skvělý do spár všech rozměrů. 

Tenaya RA v akci
image 804

Anička Šebestíková

Lezkyně, členka týmu Sokolíci ČHS 2021–23, ambasadorka Mountain Equipment a Tenaya
Lezení