Automatické nebo poloautomatické vázání či univerzální plastové úchyty u maček? Spolehlivé spojení maček k botám je velmi důležité. Dojde-li k uvolnění špičky, např. v prudkém svahu, může nastat „horká chvilka“ při opětovném upevňování nebo dokonce ztrátě maček.

Spojení boty a želez, v podstatě „vázání“ je provedeno třemi způsoby:

  • Automatické = vpředu hrazdička, vzadu rychloupínací páka
  • Poloautomatické = vpředu plastový úchyt, vzadu rychloupínací páka
  • Univerzální = vpředu i vzadu plastový úchyt
macky-typy

Typy maček, shora univerzální, poloautomatické a automatické

Automatický systém pro plastové boty

Automatické upevnění maček je ideální pro skialpinismus a skitouring. Hrazdička se vpředu nasadí na nálitek špičky boty a vzadu se použije rychloupínací páka. Pro optimální upevnění maček je důležité, aby byla hrazdička plnohodnotně nasazena na botu a byla spojena ocelovým páskem s utahovacím popruhem.

Poloautomatický systém

Poloautomatické upevnění maček má na rozdíl od automatických plastový úchyt na špičce boty, který se ukotví na každé mačce. Je důležité vyladit správné předpětí zadní páky, aby držela pevně na botě.

Univerzální plastové úchyty

Univerzální plastové úchyty jsou na špici i patě maček a jsou přinýtovány otočně. Přední obejme špičku boty ze stran a shora, zadní vymezí polohu paty. Pomocí provlečeného popruhu se propojí přední a zadní úchyt a jedním tahem se utáhnou. Tento systém umožňuje nasazení maček na jakékoliv boty, což je ideální pro ty, kdo chtějí používat jediné mačky v zimě i v létě, přesněji na pohorkách i skialpových botech.

macky-spojeni boty

Jak připnout mačky k botám

Zásady správného připnutí maček k botám

Důležité je optimální nastavení zadní zapínací páky. Po manuální aretaci rozpětí mezi přední a zadní částí je důležité vyladit správné předpětí zadní páky. Ta dosedá na drážku paty boty, která se zapíná do vázání lyží. Aby páka držela přitlačená ke komínu boty, je potřeba její přesné dotažení. Tak, aby pevně přitahovala mačky k botám a přitom se kvůli přílišnému utažení samovolně nerozpínala nebo naopak nebyla příliš volná. Nechtěnému rozepnutí spolehlivě brání, pákou provlečený, stahovací popruh přes kotník.