Pokročilí lyžaři

Každý lyžař je jiný, ale pokud máte základní dovednosti, většinou se na sjezdovce dokážete vypořádat se všemi situacemi. Vhodné lyže a dostatečné tréninkové dávky mohou udělat dobrého lyžaře téměř z každého, kdo má zájem.

Nelyžaři a začínající lyžaři

Druhou skupinu tvoří „nelyžaři". Tyto jedince často najdeme mezi horolezci nebo horskými turisty. Jejich hlavním cílem je prožívat horskou přírodu pokrytou sněhem a lyže jsou pro ně zejména „dopravním" prostředkem k nástupu k lezecké línii nebo k dosažení vrcholu. Jejich hlavním lyžařským cílem je bezpečně se dostat zpět dolů, ne vychutnávání sjezdu. Začátečníci by se proto měli vyhnout túrám se strmými nebo technicky náročnými sjezdy v exponovaném terénu.

Lyže black crows

Sjezdovka vs. volný terén

Lyžování na upravených sjezdovkách se velmi liší od lyžování ve volném terénu. Lyžování mimo sjezdovky se liší hlavně ve třech aspektech:

  • jezdíte na měkčím sněhu různé kvality
  • jezdíte o něco pomaleji a délku a razanci oblouků si vybíráte podle sklonu svahu a konzistence sněhu
  • Kvalita sněhu je faktor, který výrazně ovlivňuje charakter jízdy. Jízda v měkkém práškovém sněhu je pro každého ráj, zatímco jízda v krustě může být pravým peklem.

Schopnost nazývaná „cit pro sníh" je pro lyžaře na volném terénu klíčová. Umění přizpůsobit svůj styl jízdy aktuálnímu stavu sněhu je základním předpokladem pro dobrou i bezpečnou jízdu. Je to kombinace talentu, zkušeností a vlastností lyžařského vybavení.

ORTOVOX_ALPINE FREERIDING_WS2324_MaxDraeger_DB_3917

Dlouhé sjezdy a různé typy sněhu

Při skialpinistických túrách na vrcholky Alp vás po dlouhém výstupu čeká i dlouhý sjezd, například 1000 až 1500 výškových metrů. Běžně se tak musíte vyrovnat s několika typy sněhu. Během sjezdu se s klesající nadmořskou výškou mění teplota sněhu. Stačí jen malá změna orientace svahu vůči slunci a tím se změní úhel dopadu slunečních paprsků. Právě intenzita slunce a změna teploty nejvíce rozhodují o konzistenci sněhu a jeho vlastnostech.

Dalším významným faktorem je vítr, který může na některých místech upravit sníh do tvrdosti betonu, zatímco v blízkém žlabu může v závětří zůstat království měkkého prašanu. Schopnost rozlišit jednotlivé typy sněhu a vybrat nejvhodnější linii sjezdu získáte jen a jen zkušenostmi, které nasbíráte v terénu.