Základní parametry

Ferratový set splňuje evropskou normu a jako bonus i certifikát UIAA (Mezinárodní horolezecká asociace). Bezchybně funguje pro lezce v intervalu tělesné hmotnosti od 40 do 120 kg. Sety značky CT se vyrábí v Itálii.

Jednotlivé části setu

Navazovací smyčka (1), tlumič pádové energie (2), očko na karabinu pro odsednutí (5), otočný čep (15) proti kroucení lanových pramenů (6). K těm jsou pevnostními švy připojeny karabiny (7).

feratat-set-prehled

Ferratový set a jeho části

Tlumič pádu


Tlumič pádu má za úkol zabránit prudkému rázu. Na rozdíl od lezení jsou obě lanovice setu příliš krátké na to, aby se mohla projevit jejich pružnost. Navíc dopad je vždy tvrdý, ocelové kotvení nemá "schopnost" dynamického jištění jako jistící člověk. Prostě pád na ferratě je taková šlupka, že bez tlumiče pádu hrozí zranění, zejména páteře.

Vlastní tlumič, lidově zvaný "brzda" tvoří sešitá poskládaná smyčka. Energie, potřebná na její rozpárání má tlumící efekt. Smyčka je poskládaná v pouzdře a na viditelném místě je proužek, který indikuje stav tlumiče (viz obrázek).

Detekce nefunkčnosti setu

Detekce nefunkčnosti setu

Climbing Technology -5-Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology
Climbing Technology -16- Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Navazovací smyčka

Plochý popruh který jednoduše provléknete navazovacím okem úvazku a pak jím protáhnete celý set. Jednoduchý kotevní uzel a celý postup je zřejmý z obrázku. Na dalších ilustracích dobře vidíte možné chyby při navazování setu.

feratat-set-navazani2
ferata_set_chyby1

Ferratový set - chybné navázání

ferata_set_chyby3

Ferratový set - chybné navázání

ferata_set_chyby

Očko na odsedávací karabinu

Když se potřebujete sami napevno zajistit, třeba kvůli odpočinku, pomoci kamarádovi nebo focení, využijte k tomu karabinu s pojiskou, kterou zapnete do fixního, ocelového jištění (skoby, lana, kramle). Čím větší světlost má tato karabina, tím větší průměr železa se dá použít k sebejištění. Na ferratových setech CT je pro takovou karabinu speciální očko.

Osednutí do jištění na ferratě

Osednutí do jištění na ferratě

Climbing Technology -14- Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Očko na odsedávací karabinu

Dva prameny jistících lan

Když máte na výběr, pořiďte si raději jistící set s pružnými lanovicemi. Usnadní to manipulaci se setem, pružná lana mají menší tendenci se různě zachytávat za prvky na ferratě.

 

feratat-set-chyby2
Climbing Technology -7- Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Ferratové karabiny

Karabiny jsou robustní a mají velkou světlost. Specializované karabiny na ferraty mají označení “K” a vyznačují se vyšší pevností v příčném směru a nevadí jim nárazy o skálu nebo kovové jištění. Právě takové zatížení hrozí při nárazu karabin do ocelového jištění. Příjemné je ovládání pojistky karabin. Stačí zmáčkout dlaní pojistku a karabinu cvaknout do lana. Některé starší karabiny mají posuvnou pojistku zámku.

 

V dalším článku se dozvíte, jak se na ferratách jistit.

ferata_poloha_karabin

Ferratové karabiny a jejich poloha

Ferratové karabiny - pozor na chyby

Ferratové karabiny - pozor na chyby