Výhody GPS

Máte neustálý přehled o své poloze. Můžete sledovat aktuální směr a zbývající vzdálenost k cílovému bodu. Díky předem nahraným trasám můžete dokončit výlet i při špatné viditelnosti.

Jak přesně funguje GPS určování polohy? Přesnost polohy a nadmořské výšky je přibližně 5 metrů, pokud není GPS omezena překážkami a má volný výhled na oblohu. Přesnost se zvyšuje s počtem zachycených družic.

Lze do GPS nahrát topografickou mapu?

Ano, do tzv. mapových přístrojů je možné nahrát výrobcem poskytované vektorové mapy. Velikost paměťové karty určuje rozsah nahrané mapy.

Jak dlouho vydrží baterie?

Spotřeba baterií se liší podle přístroje. Ovlivňuje ji používání osvětlení a nastavení intervalu vyhodnocování dat. V průměru se počítejte s 2 až 3 celodenními výlety v zimě a 4 až 6 v létě s novými dobíjecími akumulátory o kapacitě 2500 mAh. S počtem nabíjecích cyklů se pomalu snižuje výdrž baterií. Vždy mějte v batohu připravenou sadu náhradních baterií.

Odolnost proti nárazům, vodě a teplu

Jak odolává GPS nárazům? Přístroje jsou velmi odolné a vydrží zrychlení až 6G, které se může vyvinout vibracích a nárazech.

Co dělat v případě deště?

Všechny přístroje určené pro outdoorové aktivity splňují normu IPX7, která stanovuje, že přístroj vydrží 30 minut ponořený ve vodě do hloubky 1 metru.

V jakém rozmezí teplot funguje GPS navigace bez problémů?

Nejrozšířenější přístroje značky Garmin fungují od teploty -15 °C do +70 °C. Při extrémně nízkých teplotách dochází k rychlému vybíjení baterií, proto se doporučují lithiové baterie pro delší výdrž za silných mrazů.

gps-4959153_1280

Základní pojmy

Bod (Waypoint) je určité místo, jehož poloha je uložena v GPS. Kromě polohy můžete zadat také symbol (vrchol, sedlo, chata) a název. Waypointy lze získat manuálním zadáním v terénu, vytvořením na základě údajů z papírové mapy nebo stáhnutím z PC (digitální mapa).

Navigační trasa (Route) je naplánovaná trasa ve formě lomené linie, která slouží k navigaci. Vzniká spojením více waypointů. Po dosažení jednoho z waypointů se navigace automaticky přepne na další.

Prošlá trasa (Track) je záznam automaticky měřených pozic bodů v paměti GPS, které vznikly během pohybu v terénu. Začátek a konec túry (ukládání bodů) je nutné manuálně nastavit a ukládat do paměti GPS a později je možné je stáhnout do PC.

Pár dobrých rad

Získejte rutinu. Pravidelné používání GPS zvyšuje jistotu ovládání a důvěru v navigaci. Rutinní ovládání přístroje může pomoci v nouzových situacích.

Papírovou mapu s sebou. Klasická topografická mapa oblasti je nezbytným orientačním nástrojem a měla by být vždy součástí vašeho vybavení. Malý displej GPS nikdy nenahradí skutečnou papírovou mapu.

Ukládejte prošlé túry. Po skončení túry uložte záznamy o trasách a waypointy do PC. Vytváříte tak archív vašich tras, a pokud se v budoucnu vrátíte na stejné místo, můžou se hodit.