Pečlivé zapínání zipu

Při používání průběžných zipů (tj. zipů, které se otevírají celé, např. středový zip bundy) se při jejich zapínání ujistěte, že jezdec je umístěn těsně u koncovky zipu, tzv. “krabičky”. Teprve poté zasuňte koncový díl (“zásuvný”) do jezdce a krabičky a ujistěte se, že je zcela zasunutý, až na doraz. Teprve pak jezdcem pohněte a zahajte zapínání.

Rozepínání zipů

Když dojedete jezdcem zipu na jeho konec, dbejte opět na dojezd až do kontaktu s koncovkou zipu - krabičkou. Až tehdy vytahujte zásuvný díl ven z jezdce.

Tipy na řešení ošemetných situací

  • Když zapínáte zip od plné kapsy nebo víka batohu, použijte obě ruce k tomu, aby byly obě strany zipu blízko u sebe a jezdec šel posouvat lehce. Jezdce zipu nikdy neposouvejte silou.
  • Pokud se vám do zipu při zapínání něco zachytí, zkuste se jezdcem zipu o kousek vrátit a odstranit zaseklý předmět. Vyvarujte se škubání jezdcem zipu.
  • Věci, které by se mohly do zipu zachytit, ukládejte mimo dosah jezdce.
  • Pozor na zachycení vlasů do zipu. Bolí to člověka a škodí zipu.

Přípravky na mazání zipů

Pokud je váš zip čistý, ale ztuhl, pomůže jeho promazání. Doporučujeme použít k tomu určený přípravek, jako je Gear Aid Zipper Lubricant, McNETT Zip Care nebo Zipper Stick. Případně lze použít i přírodní produkty, jako je včelí vosk. Při praní výrobků otevřené zipy. Při praní výrobků, které mají zipy, nechte zipy zcela rozepnuté. To platí pro oblečení i spacáky.

DSC04433

Na ztuhlé zipy doporučujeme používat speciální k tomu určené přípravky.

Zkušenosti ze servisního centra

V servisním středisku Mountain Equipment mají absolutně zanedbatelné procento reklamací na zipy bund, kalhot a batohů. Když už nějaká reklamace přijde. často je zip zjevně poškozen násilným, necitlivým zacházením, které vedlo k neopravitelnému zničení zipu. Jediným řešením byla jejich výměna.

Oprava zipů

Jednotlivé části zipu obvykle nelze opravit, ale jejich výměna je často možná. Poškozený jezdec zipu vyměnit lze. Chybějící zoubky naopak ne a tak je nutné vyměnit celý zip. U nepromokavého nebo péřového výrobku je to poměrně náročné, ale u jiných věcí je to jednodušší. Výměna zipů na kapse může být ve skutečnosti obtížnější než výměna středového zipu u bundy. Značky Mountain Equipment a ORTOVOX poskytují špičkový servis a zatím jsme se nesetkali s tím, že by nedokázali zip vyměnit.

Pokud chcete výrobky značek Mountain Equipment nebo ORTOVOX reklamovat z důvodu poškozeného zipu nebo jen opravit, využijte pro to reklamační formulář nebo nás kontaktujte a dohodneme spolu další postup.