Ve videonávodech, které jsme připravili s horským vůdcem UIAGM Janem Novotným, se dozvíte, jak na to. Na konci videí je vždy slovní shrnutí. Kdyby vám nebylo cokoli jasné, klikněte na "pozastavit" a pročtěte si komentář. Znovu si přehrajte video a uvidíte, že to půjde. 

Všechna metodická videa najdete na YouTube kanálu Summit Academy v playlistu Skialpová metodika s horským vůdcem

Správná chůze na pásech

Při téhle elementární dovednosti dělají začátečníci obvykle dvě chyby – zvedají boty s lyžemi a jejich krok je příliš krátký. Obojí se projevuje zbytečným úbytkem sil. Ve videu uvidíte v přehnané podobě jak se to dělat nemá a hlavně, jak vypadá bezchybné provedení.

Zatáčka v mírném svahu

Podle předchozího instruktážního videa už víte, jak dělat optimální krok. Občas je potřeba změnit směr výstupové stopy. Když je svah mírný, tedy má sklon do 25 stupňů, je vhodné použít otočku, při které se ve třech až pěti krocích zopakuje přívrat vnější (spodní) lyže. Této změně směru se říká AVA otočka.

Sjezd na stoupacích pásech

Někdy se skialpinista nevyhne sjezdu s nalepenými pásy. Na videu uvidíte (od času 1:15), že to není nic složitého, ale má to svoje pravidla…

Skialpová otočka ve strmém svahu

Její provedení je náročnější než AVA otočka a bude vyžadovat trochu tréninku. Platí pravidlo, že čím je svah prudší, tím bude otočka náročnější. Důležité je bezchybné provedení jednotlivých pohybů a síly ušetří poloha obou lyžařských bot před otočkou – menší převýšení mezi lyžařskými botami, znamená menší námahu při zvedání spodní lyže.

Srovnejte si lyže do vrstevnice, stabilizujte polohu a můžete začít. Trénujte od menších sklonů a pokračujte ve stále strmějších svazích. Na videu uvidíte otočku v méně prudkém i strmém svahu.

Hodně zdaru při pilování otoček a až je zvládnete, nezapomeňte se podívat na videa o lavinové prevenci a záchraně, která jsme připravili ve spolupráci s Tatry Guide.