Primárním cílem lidí z black crows bylo nabídnout špičkové lyže freeriderům a s rozvojem značky se záběr značky rozšířil i na skitouring. Dnes jsou právě lyže pro skitouring a freetouring nejprodávanější. Důvod je prostý – skvěle se na nich jezdí a zároveň jsou lehké. V názvu těchto lyží se vždy objeví přívlastek freebird (např. navis freebird) a lyže jsou unisex – stejné pro holky i pro kluky.

Značku black crows založili špičkoví freerideři Bruno Compagnet a Camille Jaccoux ve 2. polovině 90. let. Jako shaper se k nim přidal freestylový olympionik Jilien Regnier a designu se ujal Yorgo Toulpas. Během let se black crows stala kultovní značkou.

U lyží pro skialpinismus a skitouring je zásadním parametrem hmotnost. S rostoucí váhou, roste i jízdní komfort lyží, ale roste i námaha, potřebná při výstupu. Každý si musí najít správný poměr výstup : sjezd a podle něj přiřadit vlastnosti lyží, nejjednodušeji definované jejich šířkou.

Copyright_LaylaKerley_Kosovo_011

Jak se vyznat v názvech lyží black crows

Letem světem “příponami”, které jsou součástí názvů. freebird - odlehčené lyže pro skialp, skitouring a freetouring, vždy shodné pro obě pohlaví. birdie – dámské lyže. junior – lyže pro děti a mládež. Bez přívlastku – pánské lyže.

Freebird pro výstupy i sjezdy

Řada Freebird je odlehčená verze „bez přívlastku“ v názvu a vychází tvarově z all-terrain i big mountain lyží. Lyže freebird jsou sourozenci free lyží z lehčích materiálů, samozřejmě s jiným, jednobarevným designem. Vysvětlím na příkladu. Lyže corvus budou rychlejší a razantnější ve sjezdu a corvus freebird oceníš při výstupu, protože je to tvarově shodná, jen díky materiálům, odlehčená verze. Co ubyde na váze, to se projeví v drobné ztrátě u vlastností, které jsou rozhodující pro sjezd.

Jaké lyže na vybranou aktivitu?

Spektrum 7 lyží obsáhne skialpinisty s preferencí rychlého výstupu (mentis freebird) i ty, kteří hledí při skitouringu na vyvážený poměr výstup-sjezd. Pro ty jsou ideální ova freebird, orb freebird a camox freebird. Freetouring, kde se hlavní důraz klade na kvalitu sjezdu, reprezentují navis freebird, corvus freebird a draco freebird.

kohla_shooting_franz_senn_huette_maerz22212

black crows freebird

mentis freebird

Tvrdší a přitom lehké lyže pro náročný skialpinismus i skitouring ve stylu nalehko. Symbióza dřeva paulownia, karbonu a titanalu. Zvládnou strmé žlaby a na mírném firnovém svahu se nemusíš bát jet bomby. Radius 18m, šířka 80 mm, 1000 g/pár @ 171 cm.

ova freebird

Točivý komfort. Výborně ovladatelné, měkké lyže. Nic pro divoké lyžaře, ovy ovládne každý. Ideální pro holky, které lyžují s menší razancí, lehčí váhy. Radius 17 m, šířka 85 mm, 2200 g/pár @ 170 cm. 

orb freebird

Léty prověřené univerzálky, s camoxem bojuje o primát mez skialpovými lyžemi, tužší než camox, širší než mentis. Skvělá ovladatelnost, delší aktivní hrana pro lepší vedení v oblouku. Fajn lyže od haute route po tatranské žlaby. Radius 18 m, šířka 90 mm, 2700 g/pár @ 173 cm.

camox freebird

Univerzálky, které zvládnou obstojně sjezdovku, excelentně túru a uspokojivě prašan. Nejoblíbenější vrány, bestseller, který vystřídal na trůnu žluté orby. Snadná točivost. Ušlechtilá trojice – paulownia, karbon, titanal. Oblíbenost potvrzuje volba z 6 délek v rozpětí 160–188 cm. Radius 17m, šířka 96 mm, 2900 g/pár @ 171 cm.

Layla Kerley_BC_2022_048

corvus freebird

Vhodné lyže pro klasické pojetí lyžování než na extravagantní blbinky. Ideální pro ty, kteří přicházejí ze sjezdovek a mají rádi klasický profil lyží s výrazným camberem. Tuhý titanal uprostřed pro montáž hybridního vázání. Radius 21 m, šířka 109 mm, 3650 g/pár @ 176 cm.

draco freebird

Jediné touringové lyže s twintipy. Vyrobeny pro hledání a nalezení lyžařského štěstí, pro lyžaře, kteří chtějí vyměnit váhu za pocity a chtějí být divocí a kreativní. Lyže draco jsou nejširší lyže z rodiny freebird. Radius 21 m, šířka 110 mm, 3600 g/pár @ 176,2 cm.

Přehled lyží black crows freebird

Volba délky skialpových lyží?

Rozklikněte si web výrobce black-crows.com a následně konkrétní lyže. Ve spodní částí této podstránky hledejte "size finder". K výšce postavy vlevo přiřaďte styl jízdy (na pohodu nebo sportovní) a uvidíte doporučenou délku.

Ještě drobná poznámka. Značka používá u názvu lyží malá písmena. Když někde uvidíte napsáno třeba black crows orb, tak to není chyba, ale dodržování stylu.