Pevnost karabin

Karabin je více druhů, liší se účelem použití a tomu odpovídá jejich pevnost. Ta se udává ve stavu uzavřené karabiny v podélném směru (většinou 22–25 kN), příčném směru (většinou 6–10 kN), a nakonec i s otevřeným zámkem (7–8 kN).

Climbing Technology_FGuerra_Frosolone-72

Karabiny

Karabiny a jejich názvosloví

Tělo karabiny je hlavní částí karabiny. Tam, kde je přerušený obvod karabiny je zámek. Po oteveřní zámku jde do karabiny zapnout lano, smyčka, borhák atd.). To, do jaké míry jde karabina otevřít definuje tz. světlost karabiny.

Místo, kde se spojuje zámek s tělem karabiny se nazývá nos karabiny. Pojistka zámku karabiny brání nechtěnému, samovolnému otevření. Existuje více druhů pojistek – šroubovací pojistka, triple lock, twist lock. Některé karabiny, především ty s jistítkem mají v užším konci drátěnou pojistku pro fixaci pozice ve smyčce nebo na laně.

Druhy karabin

Karabiny bez pojistky zámku se používají především v expreskách nebo na transport materiálu.

Expresky jsou trojdílné sady. Tvoří je dvě karabiny bez pojistky zámku, které jsou spojeny sešitou smyčkou. Ta je většinou krátká, ale podle potřeby lezce je možná i výměna za delší smyčku, tzv. extendr. Expresky se používají ke spojení jistících bodů v cestě (borháky, nýty, friendy, vklíněnce, atd.) s lanem. Pro jejich bezvadnou funkci je důležité jejich stranově správné zapínání.

Karabiny s pojistkou zámku (šroubová pojistka nebo pojistka automatická - twistlock, triple gate). Nejrozšířenější jsou karabiny se šroubovou pojistkou. Jejich slabinou je nutnost nezapomenout zašroubovat pojistku při každém použití! Používají se různé tvary.

  • Karabiny typu H (HMS) – karabina hruškovitého tvaru pro spojení s jistítkem, přímo pro jištění nebo všude tam, kde se hodí hladký průběh lana karabinou, např., když má karabina suplovat kladku.
  • Karabina typu D – s ostřejšími poloměry ohybů těla karabiny pro lepší vymezení polohy lana v karabině. Často jsou to menší a proto lehčí karabiny. Typické využití je pro sebejištění nebo ke spojení úvazku s lanem na ledovci.
  • Karabina typu X – je oválného tvaru a využívá se hlavně pro spojení s kladkou. Kladku byste neměli zapínat do jiné, než oválné karabiny.
  • Karabina typu K – se používá pro jištění na ferratách. Má větší světlost a stiskem ovladatelnou pojistku.
karabina_nazvoslovi

Karabiny a jejich druhy

Tipy a upozornění při manipulaci s karabinami