Redpoint, Rotpunkt (RP)

Styl přelezení, při kterém lezec vyleze cestu na prvním konci lana bez jakéhokoliv odpočinutí u jištění. Cílem je prolézt cestu bez pádu.

Pinkpoint (PP) nebo En Libre

Je styl velmi podobný redpointu, avšak s menším stupněm obtížnosti. Při tomto stylu lezení jsou jistící body s připravenými expreskami osazené v cestě, takže lezec se nemusí starat o zakládání jištění. Stačí mu zapínat lano do expresek a může se tak více soustředit na výstup.

ME_Fay_Frej_USA_Indian_Creek_by_Aleksandra-20

Flash

Flash je styl, při kterém lezec dokončí cestu na první pokus bez předchozího vyzkoušení. Lezci jsou dovoleny rady a tipy, stejně jako získávání veškerých informací o cestě. Cesta zvládnutá na flash, znamená přelezení celé cesty bez pádu, na prvním konci lana. Zavěšené jištění v cestě je přípustné.

1730_Climbing_S22_Lamsenjoch_Max Draeger_MedRes

On-sight (OS)

Velmi ceněný styl přelezení, který je velmi podobný jako flash, ale bez předchozích rad a tipů od ostatních lezců. Lezec se musí spolehnout pouze na své vlastní schopnosti a zkušenosti. Musí přelézt cestu odspodu, na prvním konci lana, bez pádu a jištění si obstarává kompletně svépomocí.

On sight ve vícedélkách a bigwallech

Lezci se ve vyvádění délek střídají, druholezec je jištěný top-rope ze štandu a nesní využívat lano shora k odpočinku. Podmínkou stylu je, aby prvolezec vylezl všechny délky stylem OS.

Climbing Technology_FGuerra_Punta Campanella-139

All-Free (AF)

Lezec leze “na prvním", osazuje mobilní jištění a využívá fixní jistící body. Při lezení může využít jistící body k odpočinku.

Top rope (TR)

Top-rope je styl, při kterém je cesta jištěna shora, takže lezec je jištěn prvolezcem ze štandu, umístěného na vrcholu cesty nebo lanové délky.

MG_2949_CLIMBING_SS21_Halleranger_MaxDraeger_MidRes

Sólo

Sólo přelezení je styl, při kterém lezec prolézá cestu (sportovní nebo alpskou) bez jakéhokoliv partnera a s možným použitím samojištění lanem a technickými pomůckami.

Free solo

Vyšší level sóla, zcela bez jakýchkoli pomůcek.