Pohodlí přeje připraveným

Při pohybu na ledovci je důležité být připraven na široké rozpětí teplot. Nejlépe toho dosáhnete hlavně díky optimálně zvoleným vrstvám funkčního oblečení. Nezapomínejte na dostatek místa v batohu, které budete potřebovat na vysvlečené oblečení a náhradní vrstvy.

DA_5461_HIGH ALPINE_S23_Charmonix_MaxDraeger_MedRes

Funkční termoprádlo

Pro základní vrstvu se osvědčila jemná vlna merino. Výběr je široký, ať už jde o gramáž, bodymapping, druhy švů nebo barevnost. Kdo merino používá mohl se seznámit s jeho termoregulačními schopnostmi nebo odolností proti zápachu po propocení. Současné termoprádlo z merina má většinou zapletená i pružná vlákna, která zvyšují uživatelský komfort. Technologie zpracování umožňují zakomponování dalších vláken do tkaniny merina, např. Tencel a také složky, které zvýší odolnost proti oděru.

A jaké termoprádlo si obléci?

  • Triko s krátkým nebo dlouhým rukávem
  • boxerky/kalhotky
  • dlouhé spodky
  • ponožky
  • nebo kombinace kratších 3/4 spodků s podkolenkami
DA_5957_HIGH ALPINE_S23_Charmonix_MaxDraeger_MedRes

Střední zateplovací vrstva

U zateplovací vrstvy vyklidily pozice klasické objemné flísky. Nahrazují je výrazně lehčí hybridní bundy, konstruované podle principu bodymappingu – různé materiály na různých částech těla. Zohledňuje se prodyšnost, oděruvzdornost i míra izolace. Typické jsou větru odolné materiály na čelní straně bundy, především na prsou a ramenou. Naopak maximální prodyšnost je cílem zadního panelu. Takové bundy dobře fungují při pohybu.

2399_HighAlpine_S22_Pitztal_MaxDraeger_MedRes

Univerzální softshell

Softshellová vrstva výborně poslouží jako svrchní vrstva skoro za každého počasí, s výjimkou lijáku. Neprofoukne, hřeje, je prodyšná, elastická a odolná proti oděru. Softshellová bunda do horských podmínek by měla mít jak náprsní kapsu, tak i dvě kapsy boční, umístěné nad úrovní bederního popruhu batohu a sedacího úvazku. Hodí se i dobře padnoucí kapuce. Softshellové kalhoty by měly mít výztuhy kolen, zadku, a vnitřní část konce nohavic. Běžné jsou šle nebo alespoň opasek, příjemné je odvětrání v oblasti stehna.

DB_4288_HIGH ALPINE_S23_Charmonix_MaxDraeger_MedRes

Lehká nepromokavá vrstva

Když je chladněji a větrno nebo prší, oblečte si svrchní vrstvu. Nejen bundu, ale i kalhoty s kvalitní membránou (Gore-Tex, Dermizax), kíky které oblečení neprofoukne ani nepromokne. Protože oblečení do deště nosíte většinu času v batohu, mělo by být lehké i dobře sbalitelné.