Aby pásy dobře lepily

Lepicí vrstva pásu bude dobře držet na suché skluznici. Rozhodně je lepší nalepovat na lyže, které jsou suché a teplé z lyžárny, než na lyže, které byly přes noc opřené o zeď, venku a mrazu.

Každé pásy ztrácí časem na lepivosti a proto je občas potřeba zbavit lepidlo ulpělých nečistot nebo vyměnit celou lepicí vrstvu za novou.

Dobrý grip i skluz

Vrstva se stoupacím vlasem si také žádá údržbu. Po každé túře pásy usušte a jednou za čas navoskujte nebo naneste novou impregnaci sprejem. 

kohla_shooting_franz_senn_huette_maerz2280

pásy Kohla

Nalepení pásů na lyže

Při nalepování si dejte pozor, aby se lepidlo nedostalo do kontaktu se sněhem. Přilepená vrstvička sněhu se špatně dostává z pásu a na daném místě pás nelepí.

Každý pás (kromě závodních) má úchyty na obou koncích. Na špičce bývá obvykle pevná kovová spona, kterou zasunete na špičku lyže. Pružný prvek bývá přes patu lyže, většinou je to pásek nebo popruh s háčkem, jehož poloha jde nastavit přesně podle délky lyže. Háček by měl být v takové poloze, aby držel napnutý popruh a samovolně se neodepnul.

Jak se nalepují pásy je zřejmé z videa. Doporučuje se pásy pečlivě a silou uhladit, tzv. “přižehlit” rukou ke skluznici. Hlavně tam, kde nejvíce hrozí vnikání sněhových krystalků mezi skluznici a lepidlo. To je u špičky a v oblasti vázání.

Balení pásů

Opět rutinní záležitost a jak na to, jsme znázornili ve videu. Častou otázkou bývá, zda použít separační fólii při slepování pásů k sobě. Záleží na typu lepidla. Když má pás klasické lepidlo hotmelt, doporučujeme používat vždy fólii. U lepidla Smart Glue to jde bez fólie.

kohla_shooting_franz_senn_huette_maerz2215

pásy Kohla

Shrnutí – jak pečovat o pásy:

  • pásy lepte na čistou a suchou skluznici
  • po nalepení pás pečlivě uhlaďte a přitlačte rukou
  • zabraňte kontaktu lepicí vrstvy se sněhem
  • v batohu noste pásy v pytlíku
  • pásy pravidelně udržujte – čistěte, impregnujte nebo voskujte, lépe pak odpuzují vlhkost, mají rychlejší skluz, brání ulpívání nečistot