Jak vyhodnotit sněhový profil

Příprava na túru začíná doma u počítače. V daném místě si najdu aktuální sněhový profil a podle něj si dokáži představit lavinové nebezpečí. Jak číst takový profil a jak na něm poznám kritickou vrstvu vám přiblíží slovenský lavinový specialista Martin Buliak, který se lavinami zabývá každý zimní den při práci v Stredisku lavínovej prevencie slovenské Horské záchranné služby. Martin je i praktikujícím horským vůdcem UIAGM, takže přesně ví, o čem mluví.

Jak vykopat sněhový profil

Jak najít kritickou vrstvu sněhu? Může se po ní spustit lavina. Uvidíte, jak vytvořit sněhový profil, jaké jsou stupně tvrdosti sněhových vrstev a jak určit kritickou vrstvu. O tom hovoří ve videu horský vůdce Ján Kořínek.

Posouzení lavinového rizika v terénu

Vyhodnocení lavinového rizika v terénu pomůže vyhnout se nebezpečným svahům. Na túru vyrážíme s nějakou představou o lavinové situaci získanou při plánování túry. V terénu si potřebujeme ověřit, zda jsou předpoklady v souladu s realitou. Martin Buliak vysvětlí jaké zkoušky stability sněhové vrstvy se používají.

Kompresní test stability

Kompresní test odhalí lavinové nebezpečí a kritické rozhraní mezi jednotlivými vrstvami sněhu, po kterém může ujet lavina. Dozvíte se kde vykopat profil a jak s pomocí sněhové pily a lopaty připravit testovaný sněhový sloupec a jak vyhodnotit provedenou zkoušku. 

Lavinová záchrana

Ve videu uvidíte jak postupovat při záchraně po lavinové nehodě? Dozvíte se jaká jsou základní bezpečnostní opatření a lavinová prevence? Horští vůdci ukazují, jak hledat v laviništi s pípákem a jak provádět sondování.  

Kamarádská první pomoc 

V lavině je to boj o život! Při záchraně z laviny nejde jen o to vyprostit kamaráda ze sněhového sevření, ale pak se o něj i postarat. Zajistit tepelný komfort, provést body-check a přivolat profesionální záchranáře. Doktor z hor a TatryGuide ukazují, jak na to v praxi!

Jak postupovat nám ve videu přiblíží lékař slovenské Vrtulníkové záchranné zdravotní služby a horský vůdce MUDr. Ján Kořínek.

Kurz v horách vás naučí víc než video!

Žádné video ale nenahradí praktický nácvik. Vše potřebné o lavinových, skialpových nebo freeridových kurzech a testovacích kurzech najdete na stránkách summitacademy.cz. Kurzy a túry vedené horskými průvodci UIAGM si můžete objednat na webu tatryguide.com.

Smysl má pouze kompletní lavinové vybavení - více informací o lavinových vyhledávačích, sondách, lopatách, lavinových batozích, lékárničkách a bivakovacích vacích najdete na webu lavinova-vybava.cz.