Dva přírodní materiály, které za sebou mají miliardy let evoluce. Jen stěží budeme hledat syntetický materiál, který se jim vyrovná. V tomto článku si porovnáme péřové bundy Mountain Equipment opatřené známkou DOWN CODEX a bundy ORTOVOX plněné švýcarskou vlnou označovanou jako SWISSWOOL. Tak pojďme na to. 

Vlna od švýcarských ovcí je jiná než ta merino 

Swisswool pochází z drsné horské krajiny švýcarských Alp. Je to opravdu bohaté prostředí na přirozené zdroje potravy pro více než 400 000 švýcarských horských ovcí. Od Graubünden až po Valais tráví zvířata letní měsíce na alpských pastvinách a stříhají se pouze na jaře a na podzim tradičním způsobem – ručně. Chladné zimní měsíce tráví v ochraně prostorných ovčínů, živí se výživnou sušenou trávou. 

A právě toto drsné horské prostředí obstaralo ovcím drsnou vlnu. Tato vlna není tak jemná jako merino, a proto není vhodná na spodní prádlo. Skvěle se ale hodí jako výplň do oblečení. 

ORTOVOX_SWISSWOOL_WS2324_HHeckmair_V8A9357

Sociální odpovědnost 

Ještě před pár lety dostávali farmáři ve Švýcarsku za ovčí vlnu velmi málo nebo vůbec žádné peníze. Vzhledem k tomu, že švýcarská vlna z druhého střihu nemůže být použita přímo do textílií, nedosáhla konkurenceschopných cen na světových trzích. Když byly federální dotace na chov ovcí sníženy nebo zcela zrušeny, mnoho švýcarských chovatelů ovcí bylo nuceno chovy zlikvidovat.

Švýcarská vlna se však nejlépe používá jako vysoce kvalitní a přírodní izolační materiál. To vedlo k inovativní myšlence značky Swisswool: Stimulace regionální ekonomiky s místním sběrem vlny a spravedlivou cenou pro farmáře. Konečným výsledkem jsou moderní a velmi funkční produkty regionálního původu. 

ORTOVOX_SWISSWOOL_WS2324_BEECH_L1060208 (1)

Hlavní výhody bund Swisswool:

  1. Regulace vlhkosti – na rozdíl od peří je vlna schopná do své struktury absorbovat vlhkost (až 35 % své hmotnosti) a díky tomu se skvěle hodí pro aktivní pohyb, kde se potíme. Když je vlna mokrá, stále se dá poměrně pohodlně nosit a tepelná izolace funguje. Mokré peří je nepoužitelné a hůře se suší. 
  2. Neutralizace zápachu – s vlnou si vystačíte s pár kusy oblečení i na několikadenní horské túry. To je umožněno molekulami bílkovin ve vláknech vlny, které jednoduše ničí bakterie tvořící zápach. Stačí oblečení nechat vyvětrat a další den jej budete moci znovu nosit. Vaši společníci a okolí vám za to poděkují! 
  3. Snadná úržba – díky přídanému vláknu Ingeo na bázi kukuřice je materiál velmi stabilní a snadno se o něj pečuje. Můžete jej jednoduše vyprat v pračce na 30 °C a poté nechat uschnout na věšáku. Stejně jako u většiny funkčních oděvů byste se přesto měli vyhnout chemickému čištění a sušičkám. 
  4. Regulace teploty – Už naše babičky věděly, že vlna nás v zimě zahřeje – proto jsme všichni měli ty nádherně svědivé vlněné svetry. Ale udržet nás v létě v pohodě? To by ani naše babičky nenapadlo. Termoregulační vlastnosti jsou založeny na dvou principech: Na jedné straně jsou vlněná vlákna vysoce zvlněná a poskytují dostatek prostoru pro vzduch. Tento vzduch slouží jako izolační vrstva, v létě i v zimě, proti horku a chladu. Druhý princip je založen na chlazení odpařovacím. Vlna dokáže absorbovat více než 35 % své vlastní hmotnosti vlhkosti (aniž by byla na dotek mokrá). Pokud je okolní vzduch teplý, vlhkost schne rychleji, což má za následek toto ochlazování odpařováním.  

Prohledněte si nabídku zateplených bund Swisswool od značky ORTOVOX

Do neděle 21. 1. 2024 můžete využí voucher BUDVTEPLE na dodatečnou slevu 300 Kč / 13 EUR na outletové zateplené bundy.

Kdy pro mě není Swisswool bunda vhodná? 

Bezesporu existuje množství situací, kdy Swisswool bunda nemusí být ideální volbou. Pokud potřebujete velmi dobře sbalitelnou bundu, kterou budete používat třeba jen na horských chatách, při bivacích nebo jiných statických aktivitách, zvolte spíše peří. 

Peří jako ten nejlepší izolant 

Nejdokonalejší tvořitel je příroda. Evoluce, kterou podstupuje každý tvor. Ať už je to krokodýl s pancířem, brouk s tvrdým skeletem nebo pták s peřím. Každý tvor se přizpůsobuje svému prostředí. Pro nás, horolezce a skialpinisty, je právě peří tolik zajímavé. Vyvinulo se jako tepelná izolace pro ptáky, kteří nemohou být omezováni hmotností, musí odolávat chladu a mít volnost pohybu, aby se dostali tam, kde chtějí. 

Postavili jsme pyramidy, rozbili jsme atom, byli jsme na Měsíci, dosáhli jsme ohromný technologický pokrok a napříč tomu obyčejný chumáč peří i nadále zůstává tím nejlepším izolačním materiálem, jaký jsme kdy měli.
Matthew Fuller
Etický-kodex-je-garancí-dobrého-života-hus-a-kachen-1

Farmy a etický přistup k chovům ptáků 

Chov zvířat kvůli textilnímu průmyslu je vždy velmi citlivé téma. Globální produkce peří se v roce 2014 odhadovala na 270 000 tun a čísla mají tendenci růst. Vlivem neziskových organizací se stále zvyšuje tlak na farmy, aby zvířatům zajišťovaly důstojné podmínky života.  

Outdoor výrobci jdou zbytku světa výborným příkladem, kdy si většina z nich plně uvědomuje svoji zodpovědnost vůči přírodě a životnímu prostředí. My, zákazníci, bychom měli zase kupovat pouze ověřené produkty a mít možnost zjistit původ peří ve své bundě či spacáku. Značka Mountain Equipment začala s důsledným výběrem farem a možností dohledání původu peří jako jedna z prvních společností a v roce 2012 stanovila DOWN CODEX®. O dva roky později se přidaly i značky The North Face a Patagonia. 

peří (kopie)

Hlavní výhody péřových bund 

  1. Ta nejlepší tepelná izolace – peří je bezesporu ten nejlepší tepelný izolant v poměru ke své hmotnosti. Péřové bundy jsou velmi lehké, ale perfektně nás zahřejí i v těch největších mrazech. 
  2. Sbalitelnost – peří je velmi dobře sbalitelné a pokud hledáte záložní teplou bundu, která zabere minimum místa v batohu, je peřová bunda skvělou volbou. 
  3. Konstrukce bund – značka Mountain Equipment je světovým lídrem ve vývoji péřových bund a spacáků. Jejich střihy, konstrukce a materiály jsou dotaženy k dokonalosti.  

Prohledněte si nabídku péřových bund značky Mountain Equipment

Do neděle 21. 1. 2024 můžete využí voucher BUDVTEPLE na dodatečnou slevu 300 Kč / 13 EUR na outletové zateplené bundy.

Pokud si chcete vybrat opravdu dobře, využijte nejdříve tento průvodce výběrem péřových bund Mountain Equipment. V několika krocích dostanete doporučení na konkrétní modely vhodné pro vaše aktivity.

Z našeho blogu se péřovým bundám věnuje také článek Proč jsou péřové bundy Mountain Equipment špičkové?.

Kdy pro mě není péřová bunda vhodná? 

Pokud plánujete aktivní pohyb v horách a je předpoklad, že se při tom budete potit, není péřová bunda vůbec vhodná. Pro tyto případy musíte zvolit jinou kombinaci oblečení třeba právě se Swisswool vlnou.

Rozuzlení na konec. Peří nebo vlna?

Pokud jste pozorně četli, nenašli jste jednoznačnou odpověď na tuto otázku. Neexistuje totiž. Každý materiál má své ideální použití a podle toho je potřeba volit. Nic nenahradí kvalitní prachové peří v tepelné izolaci v poměru k jeho hmotnosti a vlna zase exceluje v tepelné izolaci, když se hýbeme a potřebujeme absorbovat určité množství potu a nechat prostupovat vodní páry ven od těla. 

Snad vám tento článek alespoň trochu pomohl se v těchto přírodních materiálech vyznat a pokud potřebujete poradit, napište nám.

mikulas zubec

Mikuláš Zubec

Lezení se věnuje od roku 2011 a jeho přirozený habitat je uprostřed alpské nebo tatranské stěny. Najdete ho ale i v Summit Trade, kde vede marketingové oddělení.
Poradna
Skialpinismus
Alpinismus
Freeride
Sjezdové lyžování