Honzál Novák se věnuje hlavně sportovnímu lezení. Jak na laně, tak boulderingu. Baví ho písek a v rámci projektu Sokolíci okusil i lezení v horách na skále i ledu.

Honzále, jak jsi se dostal k lezení?

Rodiče lezli, takže přes ně.

Jaké disciplíně lezení věnuješ nejvíc času?

Teď se nejvíc věnuji lanu. Bouldering dělám spíš okrajově, přes léto pak klasiky na písku. Když je čas a parťák, tak se snažím dostat na žulu do hor.

V čem máš nejlepší výsledky nebo pocit, že Ti to jde nejlíp?

Myslím, že mi nejlépe jdou krátké kvaky, takže bouldering na laně. Ale víc mě baví delší vyrovnané cesty.

osp4konecnyjakubclimberbehindlens

Tvoje oblíbené oblasti?

Moje nejoblíbenější oblast bude Ceuse. Hned potom Adršpach. Rád ještě jezdím do Harmance, Moravského krasu a taky se mi líbilo v Claret.

Horniny, po kterých lezeš nejčastěji, nejraději a nejlíp?

Mě baví všechno! Nejčastěji lezu na vápně a metamorfované břidlici. Nejraději na písku. Řekl bych, že nejlíp mi jdou převisy a to úplně nesouvisí s materiálem.

Co Tě na lezení nejvíc baví?

Nejvíc mě baví, že lezení není jen sport, ale že to je životní styl. Cestování, komunita, různé styly, prostředí a názory. Jinak na samotném lezení mě asi nejvíc baví kreativita. Furt něco řešíš a vymýšlíš.

2

Trénuješ systematicky nebo spíš pocitově?

Trénuji systematicky.

Zkus to rozvést…

No pod systematickým tréninkem myslím, že mám komplexní tréninkový plán, podle kterého trénuji. V poslední době mi s tím hodně pomáhala Eliška Adamovská. Součástí tréninku je i fyzio, kde se kromě akutních problémů snažím řešit i dlouhodobé pohybové stereotypy, které mě omezují při lezení. S tím mi hodně pomáhá Markét Nevělíková z Fyzio Hangar.

Kolik času týdně věnuješ lezení v zimě a kolik v létě?

Většinou 5 dní týdně trénuji nebo lezu. 2 dny rest, kdy si jdu zaběhat nebo dělám kompenzační cvičení. Myslím, že mezi létem a zimou tam není žádný rozdíl.

Španělská firma Tenaya je třetím největším výrobcem lezeček, ve kterých leze i legenda Chris Sharma. V čem Ti vyhovují a pro jaké lezce jsou určené?

S firmou Tenaya mám dobrou zkušenost a to především s modelem IATI. Jedná se o univerzální model lezeček, který je podle mě určen do kolmic a mírně převislých stěn… každopádně mě se v nich skvěle lezlo i ve stropě. Na lezečkách Iati mi vyhovuje úzká pata, díky které mám dobrý cit při patování. Dále se v nich skvěle stojí na malých stupech a dobře fungují i špičky. Oproti konkurenci jsou fakt pohodlné a není potřeba trávit moc času jejich rozlézáním. Podle mě jsou určené pro každého, kdo má rád pohodlí a zároveň hledá všestrannou lezečku.

3

Co považuješ za nejzajímavější na značce E9?

Na E9 se mi líbí její hravost a originalita. Jejich produkty jsou pohodlné při pohybu, a cítím se při jejich používání dobře. Zároveň jsou odolné, takže se při lezení hned nezničí.

Které lezecké sny si chceš splnit?

Chtěl bych vylézt nějaké 9a a také bych rád vylezl Jet Stream v Tatrách.

Přeju hodně štěstí při plnění snů.

Snímek obrazovky 2023-06-08 v 15.50.34

Michal Bulička

Publicista webu SkitourGuru a obsahu Summit Academy, který v rakouském Alpenvereinu zakončil státní zkouškou kurzy skitouringu, ledovcového skialpinismu a VHT. V horách čerpá zkušenosti nasbírané v průběhu stovek alpských túr při výuce skialpu z desítek uspořádaných kurzů.
Lezení