Jak lézt lépe i bez bolesti? Obojí zní lákavě! Lézt obtížné cesty ve výborných lezečkách a netrpět přitom deformací nohou. Těžko představitelné, protože se nám tady rozmohl takový nešvar - trpět. Jedině když tě budou tlačit nohy v malých lezečkách, můžeš lézt těžké cesty. Španělská značka Tenaya přepisuje tuhle tezi a dokazuje, že to jde i bez utrpení!

IATIlateral2EC

Pro všechny fanoušky lezení v Praze přinášíme TENAYA TEST DAYS:

15.–16. 10. 2021 👉 Jungle Letňany 
20.–21. 10. 2021 👉 Lezecké centrum SmíchOFF

TENAYA jako nová značka lezeček na českém trhu

Každý kdo leze, to zná. Zlepšuje se, protože maká na kampusu, rozvíjí silovou vytrvalost a tuk proměňuje ve svaly. Postupně zvládá stále obtížnější cesty a k jeho progresu „přispívají“ o dost menší lezky. Tak trochu to připomíná doping. Pomáhá k lepší výkonnosti, ale škodí při tom zdraví. Nosit o dvě čísla menší lezečky různých asymetrických tvarů není zakázané, ale lezci a lezkyně si v nich ničí nohy. Vbočené palce, deformovaná chodidla, výrůstky nebo chronické bolesti klenby. Po tom asi nikdo netouží. A trápit se měsíc v malých lezečkách, než se nakonec jejich tvar stejně přizpůsobí tvým nohám? Opravdu ti to dává smysl?

Legendární Chris Sharma si zvolil lezečky Tenaya

Legendární Chris Sharma si zvolil lezečky Tenaya

No pain just gain!

Španělská značka Tenaya na to jde jinak. Bez utrpení. Bez nutkavé potřeby po vylezení cesty okamžitě vyzout paty a uvolnit nohy ze sevření hned na štandu. Bez nutnosti mít jedny lezky na dírky, druhé na spáry a třetí na rajbasy. Tenaya vyrábí výkonné lezečky bez nutnosti deformace nohou.

Tenaya vyvinula konstrukci lezeček tak, že obepnutá pata navádí špičku palce do zóny přesné citlivosti a tím přináší maximální efektivitu každému kroku. Tento koncept tvaru lezeček se opakuje, odlišný je střih a tvrdost, která určuje ohebnost podešve.

Lezečky i pro vegany

Podle tzv. kopyta se formuje tvar lezečky. U slova kopyto okamžitě zpozorní každý ochránce zvířat a vegan. Lezce této filozofie uklidní informace, že kůže použitá na svršku je umělá a nevytahuje se. To je další důvod, proč si pořizovat lezečky v souladu s velikostí nohou. Jedinou výjimkou s přírodní kůží jsou lezečky Iati.

Univerzální lezečky

Lezečky Tenaya jsou koncipované jako univerzální a jejich rozdílnost určuje střih, neboli různá šířka a tvrdost daná typem podešve. Lepička se vyrábí ze špičkového materiálu Vibram XS. Kolekce značky Tenaya se dělí do tří kategorií a dohromady čítá kolem desítky modelů.

KEP_Bibliographie-6932---kopie

Mladá Superstar Alex Megos dokazuje, že v lezečkách Tenaya se dá vylézt i obtížnost 9c

Vystup z uniformity a potěš svá chodidla!

Přestože má Tenaya koncept přirozeného tvaru bot, bez obvyklých vyosení a jde v tomto směru zcela proti proudu, propracovala se na 3. místo světového žebříčku v objemu výroby. To znamená, že hodně lezců si vybralo cestu k pokroku bez bolestí chodidel.

Alex Megos, Jimmy Webb a Chris Sharma dokazují, že to jde!

Kdo by si myslel, že v lezečkách Tenaya nemůžeš snít o mimořádných výkonech, tak můžeš. Alex Megos, lezec nejužší světové špičky, svými přelezy dokazuje, že lezečky tě nebudou limitovat. Stejně tak legenda boulderingu Jimmy Webb. No a když jsi dozrál do věku zkušeného lezeckého barda, může tě inspirovat hrdina let minulých – charismatický Chris Sharma. Vybereš si i ty pohodlné a zdravé lezení?

Tenaya3xfoto

Proč to nezkusit?!

Možná je ti úplně ukradené, co vylezl Megos, Webb nebo Adam Ondra, nesleduješ diskusní fóra a lezeš jen pro vlastní radost? Tak právě na tebe čekají výkonné lezečky Tenaya, ve kterých budeš lézt bez bolesti a proto s větší radostí.

Snímek obrazovky 2023-06-08 v 15.50.34

Michal Bulička

Publicista webu SkitourGuru a obsahu Summit Academy, který v rakouském Alpenvereinu zakončil státní zkouškou kurzy skitouringu, ledovcového skialpinismu a VHT. V horách čerpá zkušenosti nasbírané v průběhu stovek alpských túr při výuce skialpu z desítek uspořádaných kurzů.
Lezení