Asi každého, kdo čte tento článek trápí, že poslední zimy to se sněhem často není žádná sláva. Sníh je nejen symbolem zimní krásy a radosti, ale hraje klíčovou roli v našem ekosystému, vodním hospodářství, a dokonce i v naší kultuře. V poslední době však čím dál více pozorujeme, že tradiční zimní krajiny mizí nahrazovány scenériemi bez sněhu, na které často jen prší. Tento úbytek sněhu není jen estetickou ztrátou; má důležitý význam pro naši planetu a náš způsob života.

V novém článku na Summit Academy se Roman Juras a Vojtěch Moravec, z Katedry vodního hospodářství a environmentálního modelování (KVHEM) na ČZU v Praze, věnují problematice úbytku zimních srážek a jeho vlivu na životní prostředí i společnost.

Shrnutí článku v bodech:

  • Změna klimatu a sníh: Článek zkoumá, jak změna klimatu ovlivňuje sněhové podmínky v horách, což má významné důsledky nejen pro milovníky zimních sportů a turistiky.
  • Vědecké studie a výzkum: Představuje poznatky z nejnovějších výzkumů, které ukazují na snižující se množství sněhu v horských a polárních oblastech, a zdůrazňuje vliv teplotního růstu.
  • Důsledky pro přírodu: Vysvětluje, jak ubývání sněhu ovlivňuje hydrologii a ekosystémy, způsobuje změny v dostupnosti vody a ohrožuje rostliny a zvířata adaptované na zimní podmínky.
  • Vliv na zimní aktivity: Diskutuje, jak pokles sněhové pokrývky mění podmínky pro lyžování, snowboarding a další zimní aktivity, což vyžaduje adaptaci lyžařských středisek.
  • Adaptace a Řešení: Nabízí přehled možných způsobů, jak se horské komunity a turistická odvětví přizpůsobují měnícím se klimatickým podmínkám, včetně využití umělého sněhu a různých adaptačních technik.

Fakulta životního prostředí na ČZU v Praze se dlouhodobě věnuje výzkumu přírody a přírodních procesů a konkrétně KVEHM se dlouhodobě zabývá především modelováním vody v krajině. Roman a Vojtěch se specializují na problematiku sněhu, jeho měření a možné rizika se sněhem spojené.

Proč loňská zima přinesla v Evropě extrémní počasí, včetně brzkého sněhu, teplého období a silných dešťů se dočtete v předchozím článku od Romana a Vojty na Summit Academy.

detail

Ing. Roman Juras, Ph.D.

Hydrolog a sněhový expert, KVHEM ČZU.
Zajímavosti
Skialpinismus
Freeride
Sjezdové lyžování