Rozpětí mých lyžařských aktivit se během posledních let rozrostlo a stejně jako v lezení mě baví snad kromě rychlolezení asi všechny jeho zimní i letní podoby, tak mě zasáhla i pestrost lyžování.

Manšestrem sjezdovky, to v mládí začalo. Následovalo dlouhé radikální snowboardové intermezzo, které přerušil můj objev skialpových lyží, které mi najednou umožňovaly vozit se „zadarmo“! Hudba pro moje chudé studentské uši! Všichni víme, že to zas tak zadarmo není, co si nevyšlápneš, to nejedeš, ale v tom je ta krása, ne? Začalo mě bavit zkoušet všemožné druhy lyží, takže jsem si s kámošem neustále vyměňoval lyže a svoje jsem každou chvíli prodal a koupil si zas trochu jiné. Zjistil jsem tak, co mi sedí, co mám rád a hlavně, že každá lyže má své určení aktivity a podmínek, ve kterých slouží nejlépe.

Zamiloval jsem se do rychlého pohybu po horách. Volnost pohybu nalehko jen s pár gramy na zádech a nohou. Stejně ale mám rád klasické dny pohody při šlapání a radost z dobrýho pořádnýho skluzu a oblouku. A o nic méně mě nepřestaly bavit dny na kolotočích ve středisku, kde se jezdí kudla z kopce. A na každou tuhle srandu se nejlépe hodí jiné lyže.

Tak lítají Mentis vrány.

black crows – mentis freebird

Na dny, kdy chci letět nalehko, na nástupy pod stěny a na opravdový skialpinismus, kdy chci lézt s lyžema na zádech a z vršku lyžovat dolů jsou mentisy (mentolky) perfektní. V mělkém prašanu, nebo jarním firnu se na nich dá i celkem hezky svézt.

Nejsou to zas úplně úzký závodní běžky, nejsem žádnej závodník. S 80 mm pod patou jsou pro mě lehký a tenký dost a ještě pořád je to fajn lyže i na sjezd. Já měřím 180 cm a mám je ve 164 cm kvůli lezení s lyžema na zádech, ale kdybych to měli být moje jediný lyže, tak spíš volím 171 cm ať se líp jezdí.

trio černých vran

Trio černých vran

black crows – navis freebird

Na klasický skitouring, kdy chci mít univerzální lyže, který mají dobrý poměr váhy na šlapání a průraznosti na sjezd volím navisy (zelenky). Na spektru lyží od běžek na šlapání po tanky na sjezd jsou to univerzálky s trochu lepšími vlastnostmi na sjezd než váhou na šlapání. Kdo chce spíš lehčí univerzálky, tak camoxy (červenky), nebo orby (žluťásky).

Jsou to trošku užší, lehčí bráškové, ale jinak velice podobné lyže. Navis freebird jsou hezky točivý, hravý, neurazí v žádném typu sněhu. Kdybych měl mít jedny lyže na všechno, tak jsou to Navisy ve 179 cm. Pro slabšího lyžaře možná lepší trochu menší než výška postavy.

atris

black crows – atris

No a nakonec moje freeridový lásky - atris. To jsou vrány, co rády lítaj rychle z kopce. Za mě to jsou skvělý freeridový univerzálky. Je to už těžší průrazná lyže se 108 mm pod patou. Hezky točivá, hravá do všech typů sněhu a svahu. Nejsou to žádné freeridové prašanové speciálky s obřím rockerem, což je pro mě dobře, protože já za sezónu jezdím i na tvrdém a nechci, aby se lyže třepaly a hrana v kontaktu se sněhem byla pouhý metr. Hodně široká a měkká lyže dokáže v horším sněhu víc uškodit než v dobrém pomoct.

Na čistý powderhunting a čistou freeridovou kudlu bych volil lyže anima (průzanější těžší širší ségry atrisů), nebo do super podmínek prašanovky nocta (hodně široké s reverzním camberem). animy a nocty jsou taky skvělý, ale v neperfektních podmínkách vyžadujou lepšího, silnějšího lyžaře a jsou prostě méně univerzální a zas o něco těžší na šlapání. Já mám rád i na freerajdových lyžích šlapací vázko (Fritschi Tecton 12), abych na nich mohl i chodit. Já rád jezdím rychle, takže freerajdovky chci mít delší než postava, takže Atrisy mám v délce 189 cm.

Doporučuju zkoušet co nejvíc lyží. Pusu a prašan!

4BBDD7D1-1C22-4F68-873A-A009FC5B945B

Danny Menšík

Horský vůdce UIAGM, ambasador black crows
Skialpinismus
Freeride