Novinky u vázání Tecton 12

Pro sezónu 2021–22 prošel Tecton důkladným faceliftem. Pyšní se několika detaily, které přinášejí zvýšení uživatelského komfortu a životnosti. Začněme ale designem, který se stal hranatějším a barevnějším. Standardní barvou plastových částí je žluto-zelená, v balení najdete i ledově modrou a přiobjednat lze i černé provedení plastů. Přeloženo do marketingštiny… nový Tecton vypadá agresivně a evokuje sílu, pevnost a funkčnost. To aby bylo jasno!

Tecton_detail_front_2020-211

K plastu přibyl karbon

Plastů se nebojte, jsou to dnes opravdu hi-tech materiály s výbornými mechanickými vlastnostmi. Podložky na tělese špičky a patky jsou částečně z karbonu, který snižuje váhu, zvyšuje pevnost a přináší i efekt tlumení rázů.

Čelisti, nově s napevno osazenými piny, jsou z vysokopevnostní slitiny hliníku. Nejsou to odlitky, ale výkovky, které se ve srovnání s odlitky nebo obráběnými díly pyšní mnohem vyšší pevností. Nejvíce namáhané části vázání jsou vyrobeny z tvrzené ušlechtilé oceli.

Tecton_detail_carbon_2020_211

Nový tvar ovládací páčky

Vypínání a aretace špičky se provádí pomocí páky. Ta získala nový tvar, který usnadní její ovládání. Nová konstrukce páky přináší i vyšší pevnost a odolnost proti poškození. Uživatele potěší i snadnější ovládaní patní opěrky lyžařskou holí, díky inovovaným tvarům.

Pro servisy a obchody je důležité, že montážní šablona zůstává beze změn. Maličkost, ale potěší!

Tecton-2021

Xenic 10

Xenic - nejlehčí z trojice vázání, zvané FRITSCHI SAFETY PIN SYSTÉM, má nově tři polohy aretace špičky do chůze, díky zmenšeným zubům je lehčí přepínání aretační páčky.

Brzdy a haršajsny

Všechny brzdičky doznaly drobné změny. Teflonový povrch pedálu brzdy znamená snížení nežádoucího tření. Jemné odlehčení způsobí zúžení kulatiny - drátu brzdy, z 4,5 na 4 mm. O 10%, ale i to se počítá.

Inovované a odlehčené jsou haršajsny Crampon Vipec Evo / Tecton. Připomínám, že nasadit do vázání je můžeš i bez vypnutí lyžáků ze špičky.

Vězte, že komplexní informace o všech aktuálních modelech lyžařských vázání značky Fritschi Swiss najdete v jiném článku, který by sis měl přečíst, pokud uvažujete o nákupu špičkového vázání na skialp, skitouring nebo freeride.

Snímek obrazovky 2023-06-08 v 15.50.34

Michal Bulička

Publicista webu SkitourGuru a obsahu Summit Academy, který v rakouském Alpenvereinu zakončil státní zkouškou kurzy skitouringu, ledovcového skialpinismu a VHT. V horách čerpá zkušenosti nasbírané v průběhu stovek alpských túr při výuce skialpu z desítek uspořádaných kurzů.
Skialpinismus
Freeride