V roce 1980 vyvinula společnost Ortovox první dvoufrekvenční lavinový vyhledávací přístroj, který znamenal revoluci v lavinové záchraně. S novými pípáky DIRACT nyní uvádí Ortovox na trh lavinové vyhledávače, které nejen, že ukazují zachránci cestu laviništěm k zasypanému kamarádovi, ale návádí ho i hlasovými povely.

DIRACT VOICE je první lavinový přístroj s integrovanou hlasovou navigací a na mezinárodním veletrhu sportovního vybavení ISPO 2021 získal nejen ocenění výrobek roku, ale také cenu Public Choice Award.

DIRACT VOICE komunikuje se zachráncem dvěma způsoby. S 360° vizualizací v reálném čase a jasnými symboly pomáhá mimořádně velký displej s výbornou čitelností i za ztížených světelných podmínek. Současně vedou hledajícího zachránce i jasné slovní povely. Verbální navigace nejen, že optimalizuje navádění směrem k zasypanému, ale také snižuje negativní vliv stresu a poskytuje jasnější přehled v nelehké situaci. Hlas má uklidňující účinek a hledající se může plně soustředit na prohledávání laviniště a nerozptyluje ho vyhodnocování vizuálních informací na displeji.

Kromě toho je přístroj menších, pro ruku ideálních rozměrů. Pípák je tenký (2,3 cm) a lehký (210 g včetně baterie). Ortovox DIRACT je navržený tak, aby byla manipulace při záchraně života, co nejvíce intuitivní. Jasně barevný, snadno ovladatelný přepínač, umožňuje i nezkušeným uživatelům rychle přepínat z režimu vysílání na vyhledávání. Jediné ovládací tlačítko lze použít k označení polohy zasypaného - funkce MARK.

Snímekobrazovky2021-10-25v2351001

Jak Diract Voice, tak Diract (bez hlasové navigace) jsou vybaveny patentovanou technologií Smart Antenna Technology. Ta analyzuje polohu zasypaného (a tedy i přístroje na jeho těle) v lavině a automaticky přepne vysílání signálu na tu ze tří antén, která vyšle k záchrancům na povrchu nejsilnější signál. Tím je zajištěn až dvojnásobný dosah vysílaného signálu a uživatel tak může být rychleji nalezen. Nutno dodat, že od prvního příjmu signálu už nedojde k jeho ztrátě a tím ani k přerušení analýzy pozice zachránce vůči zasypanému.

Oba lavinové vysílače mají integrované dobíjecí akumulátory a to přináší jednak dlouhodobou výdrž (10 let) a jednak šetrnost k životnímu prostředí. Lithium-ionový akumulátor (Li-Ion) zajistí spolehlivé napájení přístroje i při teplotě do -20 °C a na rozdíl od běžných baterií nemůže vytéct a poškodit přístroj.

diract-vs-voice

Pouzdro pro nošení vyhledávače DIRACT na těle umožňuje rychlou manipulaci před začátkem vyhledávání, díky chytrému řešení popruhu, který se dá snadno rozepnout i v robustních rukavicích. Pouzdro je navíc vybaveno prvkem pasivní bezpečnosti - reflexní destičkou RECCO®.

Uživatelé mohou aktualizovat software zařízení DIRACT a DIRACT VOICE a měnit nastavení prostřednictvím aplikace Ortovox App (iOS a Android). Aplikace navíc poskytuje videonávody a možnosti personalizace.

Snímek obrazovky 2023-06-08 v 15.50.34

Michal Bulička

Publicista webu SkitourGuru a obsahu Summit Academy, který v rakouském Alpenvereinu zakončil státní zkouškou kurzy skitouringu, ledovcového skialpinismu a VHT. V horách čerpá zkušenosti nasbírané v průběhu stovek alpských túr při výuce skialpu z desítek uspořádaných kurzů.
Skialpinismus
Freeride