Pří řešení akutních stavu je důležitá rychlost, proto je dobré mít v mobilu uloženy telefonní čísla na místní Horskou službu (ČR 1210, SR 18 300) či zdravotnickou záchrannou službu (ČR & SR: 155, evropské číslo tísňového volání: 112). Taktéž velmi doporučujeme mít staženou aplikaci Záchranka, která funguje v Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku. 

Při pohybu ve slovenských horách doporučujeme aplikaci Slovenské horské služby. Obě tyto aplikace dokážou urychlit vaši lokalizaci a tím i záchranu.

 

Cévní mozková příhoda (CMP, mrtvice)

CMP je akutní stav, při kterém dochází k poruše mozkových funkcí v důsledku poruchy cévního zásobení mozku. 

Zapamatujte si zkratku FAST:

akutni-stavy-fast

Akutní infarkt myokardu (AIM)

AIM je akutní stav, při kterém dochází k odumření části srdečního svalu při náhlém uzávěru věnčité tepny zásobující srdeční sval.  

Projevy

Typickým projevem je bolest na hrudi, lokalizována plošně za hrudní kosti, často popisována jako svíravá, tlaková či pálivá.
Bolest může také vyzařovat do levého ramene či do celé levé horní končetiny nebo do krku.
Pacient bývá často také dušný, bledý, studeně opocený.

Řešení stavu

  1. Ihned volejte horskou (záchrannou) službu, nutno co nejdříve pacienta transportovat do nemocnice.
  2. Zabraňte dotyčnému v pohybu, polohujte pacienta do polosedu.
  3. Pacient má strach o svůj život, snažte se jej uklidnit.
  4. Pravidelně sledujte základní životní funkce.
  5. Pokud ztratí vědomí a přestane normálně dýchat, zahajte kardiopulmonální resuscitaci.

Při podezření na infarkt (AIM) lze pacientovi podat kyselinu acetylsalicylovou v dávce 500 mg (např. Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin), pacientovi jej dáme po vyloučení alergie na tento lék rozkousat. Případně možno použít nitráty ve formě spreje, který se aplikuje pod jazyk (např. Isoket, Nitromint) - někdy má dotyčný tyto spreje u sebe a mohou ulevit od bolesti.  

Diabetes mellitus (DM, cukrovka)

DM je chronické onemocnění, kterým trpí přibližně 9% populace a počet pacientů s cukrovkou se neustále zvyšuje. Je tudíž velmi pravděpodobné, že se někdy setkáte s akutními komplikacemi tohoto onemocnění – hyperglykemie (vysoká hladina cukru v krvi) a hypoglykemie (nízké hladina cukru v krvi – glykemie nižší než 3,9 mmol/l).

Při poskytování laické první pomoci si většinou hodnotu glykemie nemůžeme ověřit glukometrem, proto postupujeme vždy jakoby se jednalo o hypoglykemii. Je potřeba na hypoglykemie při poskytování první pomoci myslet, aktivně se ptáme, zda-li se léčí s cukrovkou, případně hledáme kartičku diabetika.

Projevy hypoglykemie

  • třes
  • pocení
  • zrychlená srdeční činnost
  • křeče
  • zmatenost až poruchy vědomí

Řešení stavu

  • Je-li pacient při vědomí, je základem první pomoci podání rychle vstřebatelných cukrů, např. 200 ml sladkého nápoje (oslazený čaj, džus) nebo 10-20 g hroznového cukru.
  • Pokud se stav nelepší či dochází ke zhoršování příznaků, voláme záchrannou službu.
  • V případě, že je pacient v bezvědomí, voláme zdravotnickou záchrannou službu.

Alergická reakce, anafylaxe

Alergická reakce je nepřiměřená obranná reakce organismu na běžné a pro organismus zcela neškodné látky – např. prach, pyl, roztoči, včelí či vosí píchnutí, léky, potraviny – jahody, jablka, ořechy atd. – které zdravý jedinec toleruje. Alergie se může projevovat jako alergická rýma, zánět spojivek, astma, kopřivka až anafylaxe.  Anafylaxe je závažná, potencionálně život ohrožující systémová alergická reakce.

Projevy anafylaxe

  • První příznaky se obvykle projeví na kůži – pocit tepla, svědění kůže (obvykle plosky nohou), zarudnutí kůže.
  • Postižený má strach, je bledý, opocený, může mít pocit na zvracení. Následně dochází k dechovým obtížím a bezvědomí.

Řešení anafylaxe

  • Ihned volejte záchrannou službu.
  • Vyskytla-li se již někdy v minulosti u pacienta závažná alergická reakce, měl by u sebe mít tzv. pohotovostní balíček, který obsahuje léky k řešení alergické reakce: autoinjektor s adrenalinem (Epipen – aplikujte do zevní strany stehna), antihistaminikum (např. Dithiaden tbl) a kortikoidy (Prednison tbl), která dáme pacientovi při vědomí spolknout.
  • Stále hlídejte celkový stav pacienta.
  • Pokud pacient ztratí vědomí a přestane dýchat, zahajte kardiopulmonální resuscitaci.
  • U méně závažné, lokální alergické reakce podáme pacientovi antihistaminikum (lék bránící alergické reakci) ve formě tablet (např. Aerius, Xyzal,Zodac, Claritine, Dithiaden…).

Věříme v to, že po přečtení tohoto článku jste se něco nového dozvěděli nebo si zopakovali základy laické první pomoci. Díky těmto základním úkonům můžete někomu zachránit život. V dalších článcích se můžete těšit na resuscitaci, výškovou nemoc a spoustu dalších zajímavých témat.