Jak vybrat all-terrain lyže?

Lyže, které patří do kategorie big mountain a all-terrain můžeme označit za freeridové. Camille Jaccoux popisuje obě kategorie takhle: "Lyže pro big mountain jsou duší černých vran. Jsou velké a široké a jsou předurčeny pro všechny typy terénů v jakékoli nadmořské výšce. Pokud si chceš užít panenský svah, nakreslit lajnu v lese, nebo sjet první z vrcholu, zrovna když je powder day, jsi na správné adrese“. Lyže třídy all-terrain popsal podobně: „Lyže black crows all-terrain jsou určeny pro freeskiing ve všech terénech. Od počátku jsme s Brunem měli ambice nabízet široké, průměrně široké i úzké lyže, ale vždy ve stejném duchu - hrát si s živly na všech svazích."

Lyže na freeride se vybírají hlavně podle šířky, která určuje vztlakovou sílu lyží. Platí pravidlo, že čím více prašanu, tím širší lyže. U free- lyží moc nehledíme na hmotnost. Obvykle nás zajímá rocker a jeho výraznost - jak na špičce, tak na patce. Vhodnost jednotlivých lyží se dozvíte v textu a videích.

black crows all-terrain přehled pánských lyží

black crows all-terrain přehled pánských lyží

black crows all-terrain

mirus cor

Hodně speciální lyže, které propojují svět carvingu na pistě a freestylu. Dalo by se řídt (s trochou nadsázky), že to jsou freeridové slalomky. 

captis

Měkčí a ochotně točivé freestylové lyže na triky, prostě na blbnutí. Jsou měkčí než camox.

camox

Lyže, které výborně vedou. Nejvyšší potenciál mají ve vysokých rychlostech. Dlouhý radius, střední camber a double rocker jsou fajn pro dlouhý oblouk, ale camoxy nezklamou ani při jibbování ve snowparku.

serpo

Obojživelník pro sjezdovku (výborný na carving) i mimo ní (dobrá flexe). Odlehčený brácha justisu, na těchto lyžích si dobře zalyžuje i průměrný rider.

justis

Náročný sníh, agresivní jízda, žleby, velká rychlost, prostě lyže jen pro zkušené, výborné lyžaře.

D15R0062 (1)

black crows big mountain

corvus

Ikonické lyže, první, které vypustily vrány do světa. Tvrdší lyže pro vyšší rychlost. Nevýrazný rocker, flat camber. Lyže, které se profilem podobají sjezdovkovým.

atris

Nejuniverzálnější freeridovky, vhodné i pro freetouring, obstojí ve všem, od prašanu po krustu. Vlajková loď značky.

anima

Dobře ovladatelné lyže i ve velké rychlosti, vyrovnají se se všemi druhy sněhu. Lajna z dlouhých oblouků, skoky, snadné zatáčení, switch… Mimochodem, animy dovezly své pány 2x k celkovému vítězství ve Freeride World Tour.

nocta

Výborné lyže pro freeridové začátečníky, snadno ovladatelné. Díky inverznímu banánovému tvar krásně pluje v prašanu, na jiném sněhu to nebude ono.

solis

Allround, tank do jakéhokoli sněhu i pro vysoké rychlosti, třeba průjezd laviništěm. Výborné pro sjíždění žlabů. Tvrdé lyže, jednoduchý přední rocker, nevýrazný camber.

black crows all-terrain přehled

BC ski 22-23 FB_ig_v2-2

black crows all-terrain přehled

black crows birdie pro holky i dámy

Speciálně pro ženy jsou vyrobeny freeridové lyže (6 modelů) s přívlastkem birdie a patří sem tvarově shodné ski, které jsou pro muže zahrnuty jak v big mountain, tak v all-terrain.

captis birdie

Super ovladatelné lyže, zvládnou je i holky drobnější postavy, na sjezdovku i do volného terénu.

camox birdie

Lyže, kterou lze označit jako zlatý střed. Tolerance a hravost. Optimální pro freestyle, fajnová i do terénu.

atris birdie

Výborné lyže do jakéhokoli sněhu, které podrží lyžařku i ve vysokých rychlostech. Oproti pánské verzi jsou pružnější. Stabilita i rychlé přehranění.

anima birdie

Na jedné straně hravost, na druhé spolehlivost – nebojtr se jet na plno. Skvělý výkon na tvrdém sněhu, stabilita.