Jak se orientovat v terénu

Jak na to? Pozorujte terén, zkoumejte mapu a případně využívejte paměť z předchozích podobných túr. Během cesty se učte odhadovat vzdálenost, směr, sklon svahů, orientaci a převýšení.

Při vnímání okolního prostředí využívejte všechny smysly a zaznamenávejte důležité informace, jako je směr větru, tok potoka, povrch sněhu (např. tvorba krusty). Orientační schopnosti lze stále trénovat a zdokonalovat, i pokud nejste obdařeni přirozeně silným smyslem pro orientaci.

V případě mlhy a naviíc v zimě na sněhu, je orientace bez technických pomůcek téměř nemožná. Proto je důležité umět pracovat s mapou a GPS a mít oba nástroje po ruce.

Mapa a její charakteristiky

Mapa je zobrazení krajiny z ptačí perspektivy. Jediná veličina, která přesně odpovídá skutečnosti, je úhel. Na severní polokouli je na mapách sever obvykle na horním okraji mapy, jih je dole, západ vlevo a východ vpravo.

Moderní značení světových stran na mapách, kompasech a buzolách zahraniční výroby je v angličtině. Sever (0°) je označován jako N (north), jih (180°) jako S (south), východ (90°) jako E (east) a západ (270°) jako W (west).

Reliéfní stínování na mapách odpovídá svitu slunce, které svítí na mapách ze severozápadu.

mapa

Měřítko mapy

Pro přesnou orientaci v horách se nejčastěji používají mapy s měřítkem 1:25000, kde 1 cm na mapě představuje skutečných 250 m. Méně podrobné mapy jsou dobré jako přehledové, nejmenší použitelné měřítko pro horský terén je 1:50000, kde skutečný 1 km v terénu, představuje na mapě 2 cm.

Kompatibilita mapy s GPS přístrojem

Všechny kvalitní mapy jsou dodávány s podporou pro komunikaci s GPS. Mapa je rozdělena do sítě čtvercových buněk o rozměru 1x1 km, které jsou popsány pravoúhlými souřadnicemi. Na takovou mapu můžete přenést souřadnice bodu, ve kterém se nacházíte a naopak odečíst z mapy souřadnice a zadat je do GPS přístroje, např. při plánování trasy.

V tiráži mapy najdete informace o formátu souřadnic a elipsoidu, které musíte zadat do vaší GPS. V Evropě se obvykle používá formát souřadnic UTM UPS a elipsoid WGS 84. 

Orientace mapy v terénu

Hrubá orientace - bez buzoly. Otáčejte mapou tak, aby známé terénní prvky byly vidět ve skutečnosti pod stejným úhlem, jaký je zobrazený na mapě.

Přesná orientace - použijte buzolu. Na buzole otáčením úhloměru nastavte sever „N“ nebo-li 0°. Hranu buzoly přiložte na mapu tak, aby hrana přesně kopírovala boční okraj mapy (severojižní linii N-S). Otáčejte současně mapou i přesně přiloženou buzolou tak dlouho, dokud střelka neukazuje na značku severu na úhloměru buzoly.

V ten okamžik míří mapa přesně k severu.

folding-plan-360382_1280

Digitální mapy

Během nepříznivého počasí je neocenitelným pomocníkem digitální mapa. Před plánováním výletů si nahrajte trasy do GPS přístroje již předem. Mapové přístroje jsou lepší volbou, protože jsou vybaveny buzolou a spolehlivým výškoměrem.

Mapové aplikace

Současné smartphony jsou sofistikovanými pomocníky, mají v podstatě jedinou slabinu a tou je poměrně rychlé vybití baterie v režimu „data“ a „sledování polohy“. Tohle se dá eliminovat jednak použitím powerbanky, ale hlavně kvalitní domácí přípravou a stažením map i tras do telefonu, které lze zobrazit offline a fungovat s minimální spotřebou energie.

Osvědčené mapové aplikace jsou mapy.cz, Locus Map a FATMAP. Stahujte a využívejte a naplánovane trasy si nahrávejte do aplikací.