Vak na lano – ochrana a přeprava lana

Vak na lano zásadně chrání lana a prodlužuje jeho životnost. Při sportovním lezení je vak na lano je ideálním prostředkem nejen pro přepravu lana, ale také ochranou před nečistotami, hlavně při lezení. Rozprostřený obal bezvadně izoluje lano od země. 

Sbalení lana

Rutinním krokem po ukončení aktivity je správné sbalení lana. Správně smotané lano je základem pro bezvadné skladování, transport i použití.

Jak na to uvidíte nejlépe na videu:

lano-visačka

Skladování lana

Lano skladujte na tmavém a suchém místě, tam kde nehrozí působení chemických výparů. Proto se vyhněte skladování lana v garáži, kde potenciálně existuje nebezpečí výparů z barev, ředidel, autobaterií, apod.

Když chcete lano zavěsit, pak použijte smyčku nebo repšňůru, nikoli lano samotné. Zotavení lana po pádu

Po každém zachyceném pádu a následném rázu dostane lano tzv. šok, po kterém je vhodné nechat mu co nejdelší dobu na „zotavení“ – čím těžší pád, tím delší relaxační doba. Taktéž je možné převázat se na druhý konec lana.

Kontrola lana

Protože je lano nejdůležitější část lezecké výbavy, vyžaduje pochopitelně pravidelnou a kontrolu. Lano zkontrolujte nejlépe před každým lezením a zaveďte si pravidelné kontrolní intervaly, podle toho, jak často lezete. Lano kontrolujte po každém závažnějším pádu a také po použití v blízkosti ostrých předmětů – maček, cepínu, šroubů do ledu.

Lano kontrolujte jak vizuálně, tak hmatem. Posouvejte pramen lana dlaní a hmatem hledejte na jeho povrchu odlišnosti. Když nahmatáte nějakou nehomogenitu, odlišnost, pečlivě prozkoumejte oplet a jádro, případně jejich poškození. Jestliže najdete ztvrdlé místo, bouli nebo naopak velmi měkké místo, raději lano vyřaďte z provozu.

2399_HighAlpine_S22_Pitztal_MaxDraeger_MedRes

Čištění a praní lana

Občas vyprat lano přináší zachování dobré manipulace a také prodloužení životnosti lana. Lano perte ručně ve vaně, v teplé vodě do 30 °C. Možné je použít automatickou pračku na program jemného praní, např. v režimu „vlna“. Aby nedošlo k poškození lana, vyhneme se ždímání v pračce.

Pro praní používejte speciální prací prostředky, popř. mýdlo nebo mýdlové vločky. Vyprané lano sušte pomalu, rozprostřete ho v dobře odvětraném prostoru, bez zdrojů sálavého tepla a mimo sluneční záření. Úplné vysušení lana obvykle trvá déle než týden.

Životnost lana

Přesně určit životnost lana je složité. Jedinou pomůckou k určení opotřebení je lezcem vedený deník lana. Do toho se zapisují vylezené i slaněné délky a také pády.

Bez ohledu na četnost použití nepoužívejte lano déle než 10 let od roku výroby, to je jediná exaktní hodnota kolem životnosti.

Kdy přestat lano používat?

Lano by se mělo přestat používat nebo zlikvidovat tehdy, když:

  • byla překročena doporučená životnost lana, bez ohledu na to, zda bylo používáno,
  • očividně posunutý oplet lana vůči jádru,
  • lano má velmi opotřebený (roztřepený) oplet,
  • oplet lana je tak poškozený, že je vidět jádro lana,
  • silná deformace lana (ztuhnutí, vruby, místní zeslabení nebo zesílení),
  • extrémní zatížení, kterému bylo lano vystaveno (např. dlouhým pádům),
  • lano bylo znečištěno chemikáliemi, především kyselinami,
  • mimořádně znečištěné lano, které je nevypratelné běžnými prostředky,
  • teplem poškozené lano (abraze nebo spálené třením),
  • ztráta důvěry ke kvalitě lana.
lano-etiketa
1426_Climbing_S22_Lamsenjoch_Max Draeger_MedRes