Odstranění nečistot

Očistěte pečlivě nečistoty vlhkým hadříkem. Nezapomeňte na různá zákoutí, kam se těžko dostanete prsty, k jejichž čištění se může hodit tenký šroubovák, na který si nasadíte hadřík a vytřete špínu.

Promázání třecích ploch

Provádějte vazelínou, nejlépe ve spreji. Potřebné vlastnosti vazelíny? Schopnost odpuzovat vodu, antikorozní efekt a fungování i v mrazu. Vhodná je vazelína ve spreji, kterou výborně promažete veškeré čepy a třecí plochy. Podrobněji na toto téma v samostatném článku.

Montážní šrouby

Před sezónou vždy zkontrolujte utažení všech montážních šroubů. Vždy jen ručním šroubovákem, protože v ruce máte cit. Pozor na stržení závitu přílišnou silou. Pochopitelně je zapovězeno použití “akušroubováku”!

Uvolněné pružiny přes léto

Pro životnost vázání jsou důležité pružiny. Čelisti na špičkách nechávejte nejen v létě, ale i ve dnech, kdy nejste na túrách v zacvaknutém stavu, tedy v režimu SKI. V něm jsou pružiny v uvolněném stavu a neztrácejí tak svou pružnost, tzv. charakteristiku. 


Proto také doporučujeme na letní pauzu povolit nastavené předpětí pružin. Lihovým fixem si na lyži napište síly, které jste měli nastavené na jaře. Na podzim zohledněte při opětovném nastavování případnou změnu tělesné hmotnosti.

DSC04330

Vázání Fritschi

Nastavení vázání

Zkontrolujte jednak nastavení délky a jednak vypínacích sil. Nejprve ověřte správné nastavení s ohledem na délku skeletu. Mezi patkou boty a patkou vázání by měla být mezera 1 mm, což platí u Fritschi. Obecně platí, že co značka, to jiná mezera. V autorizovaném servisu si nechte u odborníků seřídit vypínací síly. Alternativou je jejich nastavení podle tabulky. 

Kontrola funkčnosti

Nastavte si vypínací sílu na nejnižší hodnotu, zapněte lyžáky do vázání a vyzkoušejte vypínání do boku (laterální) a v předozadní rovině - lyžák tlačte od paty dopředu a nahoru. 

Pro jistotu si pečlivě prohlédněte zblízka a na dobrém světle každou část vázání. Můžete objevit drobné praskliny na plastových i kovových částech. Na podzim je většinou čas na opravu. Na parkovišti, těsně před túrou, už ne.

Na začátku zimy

No a samozřejmě zkontrolujte při balení na první túru nové sezóny, zda máte po letní pauze v povoleném stavu, šrouby nastavující vypínací síly opravdu utažené na svou hodnotu DIN. Poznat to na startu sjezdu nebo až při nechtěném vypnutí? To nikdo nechce a když nemáš správný šroubovák v batohu.