Ferratový jistící set

V případě pádu ferratisty set pád nejen zastaví, ale i ztlumí. Snížení rázu obstará tlumič pádu, který absorbuje pádovou energii. Lidově se mu říká „brzda“, což je sešitý popruh (kolik ho má přesně CT v sešitém resp. roztrženém stavu?) sbalený v pytlíku na zip. Po dopadu se sešitý popruh rozpáře a právě energie, potřebná k párání ztlumí rázovou sílu, působící na tělo.

Z čeho se skládá ferratový set

Jistící set tvoří dva prameny lana. Na jednom konci jsou k nim připojené speciální karabiny (označené “K”) a na druhém je zmiňovaný tlumič pádu. Následuje sešitá smyčka, která se provazuje okem úvazku. Pád na ferátě vystavuje lezce vysoké rázové síle, mnohem vyšší než při klasickém lezení. Moderní sety mají prameny lana opatřené gumou, což usnadňuje manipulaci na ferratě. Pružné volné smyčky proto neplandají a nebudete na ně šlapat a pravděpodobnost, že se někde zachytí, se snižuje.

Jistící sety splňují normu pro lidi, kteří váží 40 až 120 kg.

Climbing Technology -10-Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Karabiny jsou důležité

Ferratovou karabinu je třeba ovládat i v rukavicích. Na ferratu nepatří improvizovaně připravené sety s karabinami se šroubovací pojistkou a už vůbec ne bez pojistky zámku.

Karabiny, označené písmenem K v kroužku (z něm. Klettersteig), mají větší rozvor než ty lezecké, aby se s nimi pohodlně manipulovalo na ocelovém laně. Úchyt karabiny dobře padne do dlaně. Vždy musí být s automatickou pojistkou, s jednoduchým a pohodlným ovládáním. Po stisknutí pojistky stačí karabinu jednoduše zacvaknout do lana. Karabiny pro ferraty jsou pevnější (vydrží i náraz do železných kramlí), mají podélnou nosnost 30 kN (odolají tak páčení při pádu do ocelového lana).

Jaký úvazek?

Stačí jen sedací úvazek nebo raději celotělový. A kdy si nasadit kombinovaný (sedací + prsní)? Nejpohodlnějším řešením je sedací úvazek s jistíicím okem, našitým nad úroveň opasku. Z hlediska ochrany těla se hodí úvazek celotělový, protože má navazovací oko v úrovni těžiště a případný pád se rovnoměrně zatíží celé tělo. Doporučujeme ho zejména pro děti (CT Flik). Variantou pro dospělé, zejména když lezou s těžším batohem je kombinovaný úvazek. Ke spojení sedací a prsního úvazku (CT Torse) je potřeba provazovací smyčku plochou smyčku s min. nosností 15 kN. Provázání s ferratovým setem musí být v bodu, který je pár centimetrů nad pupkem.

Komu stačí sedací úvazek?

Nevýhodou celotělového i kombinovaného úvazku je složité upravování oblečení (svlékání, oblékání). Přesto kombinovaný i celotělový úvazek rozhodně doporučujeme! Proč může být samotný sedák nedostatečný? Když na ferratě spadnete jen do sedáku, hrozí po tvrdém dopadu poškození páteře, a toto nebezpečí vzrůstá s vahou batohu na zádech. Je třeba dodat, že pro lezce, kteří lezou ve vertikále) nebo zkušené „nelezce“ je většina ferrat technicky nenáročných a nebezpečí pádu je minimální a v tom případě je sedák zcela na místě. Používat samotný hrudní úvazek je velmi nebezpečné a vůbec o ní neuvažujte.

Climbing Technology -9- Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Helma chrání hlavu

Na ferratách bývá čilý provoz a lezou po nich borci i nešikové, kteří občas shodí kameny na ty pod sebou. Pak je tu samozřejmě ochrana hlavy během pádu. Přilba je prostě naprosto nenahraditelná, povinná pomůcka.

Rukavice na ferraty

Platí tady jednoduchá úměra. Čím těžší cesta, tím více se hodí rukavice. Vaše prsty a dlaně vám po ferratě v rukavicích poděkují, bez rukavic budou trpět. Zvláště u starších ferrat s místy poškozeným, roztřepeným ocelovým lanem. Zvláště na starších ferratách s tenčími lany jsou rukavice spásou. Když jste si ještě nestačili koupit speciální ferratové rukavice (pevnější, prodloužené prsty oproti cyklo), použijte třeba cyklistické nebo pracovní s ustřiženými prsty (ideálně s koženou dlaní).

Climbing Technology -6- Photo By Klaus Dell’Orto – Climbing Technology

Rukavice na ferraty

Povinné vybavení na ferratu