Chceš vyrazit v létě do hor? Řešíš, co si tak ideálně obléct, aby ti nebyla zima, ale zároveň jsi natáhl nic navíc?

Vždycky je to těžké rozhodnutí. Sama to pokaždé řeším. Mám si vzít dlouhé tričko nebo radši krátké? Tenké kalhoty nebo ty teplejší? A potřebuji s sebou nutně tu velkou teplou péřovku? Ráda bych se podělila o své zkušenosti. V Alpách už jsem to pro sebe s tím oblečením jakž takž vychytala. Zkusím tu sepsat několik tipů na vrstvy oblečení, které se mi osvědčily

DSC03065

Jaké oblečení si zabalit do Alp?

V horách jsem doposud strávila nejvíce času lezením kratších cest střední až těžší obtížnosti. Co jsem si vzala např. do cest na Grand Capucin, Portalet nebo i do kratších cest v okolí chaty Envers, Argentiere?

Tričko

Tak to je jasné, prostě nějaká základní vrstva, většinou beru krátký rukáv, ideálně něco funkčního, ne bavlněné. Např. Ray T-shirt Women's

IMG_20210818_152154970_HDR

Kalhoty

Do hor za mě jasná volba: Comici Pants. Neprofouknou. Jdou stáhnout u kotníků, takže do nich nefouká ani ze spodu. Zároveň jdou vyhrnout, takže když je teplo, lehce si z nich udělám třičtvrťáky.

Větrovka

V horách se hodně často stává, že když svítí sluníčko, tak je fakt teplo. Do toho ale sem tam zafouká studený vítr. Lehkou větrovku typu Aerofoil už si beru úplně všude. Nejen že ochrání tělo před náhlým ofouknutím, ale zároveň chrání i před spálením od sluníčka, aniž by hřála. Většinou ji v horách ani nesundávám, málo kdy lezu jen v tričku.

GOPR2488_1688042123056 (1)

Aerofoil Jacket

Zateplovačka

Ani nevím proč, ale přijde mi, že v okolí Chamonix je většina pěkných kompaktních stěn otočná na východ. Takže lezeš přes den hezky na sluníčku, ale v jeden moment sluníčko zajde a začne být zima. Určitě s sebou chceš mít něco pro tento moment, obzvlášť při slanění to pak oceníš. Úplně ideální mi přijde Kinesis Jacket. Lehoučká a skladná bundička, která jde sbalit do kapsy, tudíž ji můžeš mít celou dobu připlou u sebe na sedáku. Přijde mi zbytečné s sebou na kratší lezení brát nějakou velkou objemnou těžkou bundu. Když začne přituhovat, tak to radši tu chvíli při slanění překousnu.

Mikina

Tu si s sebou beru jen někdy. Když vím, že bude větší zima celou dobu nebo když s sebou máme batoh a neřeším tolik váhu. Nebo naopak třeba když nehrozí, že zajde sluníčko, tak ji vezmu místo zateplovačky. Dlouhou dobu používám Eclipse, případně Lumiko Hooded Jacket. Teplé akorát, lehké a ze všeho nejvíc mám ráda jejich kapuce, které jsou přilnavé a ideální pod helmu.

IMG_20210818_183342821

Ponožky

U kratších vícedélkových cest v horách většinou nechávám boty a věci potřebné k přístupu na nástupu cesty, protože se k nim zase slaní. Co se mi ale několikrát osvědčilo nejvíc právě při slanění jsou ponožky. Třeba jen vyšší tenké ponožky si dám do kapsy místo toho, abych je nechala dole v botech. Ocením je potom hlavně při slaňování, když už nesvítí sluníčko. V kombinaci s napůl nazutými lezečkami a staženými kalhotami se tak postarají o to, aby byly nohy v teple.

Šátek

Had/nákrčník nebo prostě taková ta věc, kvůli které mi neofoukne krk. Na to nikdy nezapomenu, přidá na teplotním komfortu za všech okolností a když je teplo, tak nepřekáží. Univerzální je Groundup Tube

Rukavice

Stejný případ jako mikina, vím-li, že má být větší zima, šáhnu ještě po slabých rukavicích jakou jsou Touch Screen Gloveskteré ocením po západu sluníčka.

5D3_4899 Sokolici Alnasca, Cadarese foto Standa Mitac

Zajímá tě, jaké oblečení si s sebou beru do delších a vážnějších cest? Přečti si i článek, ve kterém popisuji oblečení, které využívám při svých občasných alpinistických podnicích.

image 804

Anička Šebestíková

Lezkyně, členka týmu Sokolíci ČHS 2021–23, ambasadorka Mountain Equipment a Tenaya
Poradna
Lezení