Něco je stejné, ale je tu spousta novinek

Když vyrazíte lézt ven, je to něco jiného. Ale co zůstává stejné? Vybavení, technika jištění i komunikace. Zásadní rozdíl představuje členitost terénu. Stupy ani chyty nejsou ani barevně označené, ani zřetelné, tak jako je tomu na umělé stěně. Jejich volba je jen na vás. Je potřeba zakládat postupové jištění, jistící kamarád občas nevidí na lezce atd. S nadsázkou se dá říct, že je to skok z bezpečí překližky do nebezpečných skal. Na svoje první lezení do skal proto raději vyrazte s někým zkušeným.

Rozdíly mezi umělou stěnou a skálou

Skála není umělá stěna, lezení venku má svoje kouzlo, pohybujete se na čerstvém vzduchu. Jaké jsou hlavní odlišnosti?

  • Postupové jištění může být rozmístěné dál od sebe a nepravidelně. Na stěně cvakáte lano do expresky každý metr, na skalách většinou ne tak blízko od sebe.
  • Co cesta, to odlišné podmínky. Vlhko, olezenost povrchu skály, orientace v cestě, četnost a absence jištění, apod.
  • Ve skalkařských oblastech pro sportovní lezení jsou v cestách napevno ukotvené jistící body - borháky a nýty. Do nich si musí lezec zapnout expresky (stranově správně) a správně vést a cvakat lano.
  • V některých cestách, hlavně u horských vícedélek, je potřebat zakládat jen vlastní, mobilní jistící prostředky (vklíněnce, friendy, nýty apod.)
  • Ve skalách vám může lezení leccos zkomplikovat, třeba poškozené jistící body, ulomený chyt, apod.
  • Na umělou stěnu můžete kdykoli, když mají otevřeno. Na skalách se musíte přizpůsobit dohodě mezi lezci a ochranou přírody a lézt jen v povoleném období. Každá lezecká oblast má své podmínky a správce.
_MZP0913

Na skály je potřeba více vybavení

Kromě helmy budete na skalách potřebovat ještě vlastní expresky, karabiny, slaňovací pomůcku, sešité smyčky, odsedku a pomocné šňůry.

Vlastní expresky

Když vyrazíte do skal, je to jiná píseň. Potřebujete již zmiňované expresky a ideálně i delší smyčky pro jejich prodloužení, které zajistí menší tření lana, aby co nejméně ztěžovalo postup prvolezce.

Jaké lano?

Z umělé stěny jste zvyklí na jednoduché lano, které je ideální pro sportovní lezení. Totéž lano můžete použít i ve skalách, potřebná délka bývá uvedena v průvodci. Pro lezení v horách na skále, ledu i mixech (skála + led) se používají lana dvojitá a poloviční. Podrobnosti v článcích o výběru lana i tom, jak o lano pečovat.

Odsedávací smyčka

Na úvazek si připněte i tzv. odsedávací smyčku, odsedku. Do odsedky se po dolezení na konec cesty zajistíte do štandu – jisticího bodu. Štand tvoří obvykle ocelový kruh, který je řetězy a nýty spojen se skálou. 

Jako odsedka se používá úzká sešitá plochá smyčka z vysokopevnostní tkaniny Dyneema, délky 80 cm. Dalším řešením je smyčka, stvořená k tomuto účelu – tzv. Daisy Chain. Ta má našitých několik oček, podle potřebné délky si stačí vybrat, kterou použít.

_MZP0969 (1)

Pomocné šňůry

Pomocné šňůry, tzv. repky nebo prusíky jsou kulatého průřezu, průměru 3 až 8 mm, nejpoužívanější mají průměr 6 mm. Repky nezaměňujte s lany, nemají totiž schopnost tlumit v podobné míře pádovou energii, tak jako dynamické lano.

Karabiny na jisticí stanoviště

Když vyrazíte na skály, kromě expresek si na sedák připněte i několik karabin s pojistkou zámku. Osvědčená je šroubovací pojistka, jsou i další, třeba twistlock. Alespoň jedna z karabin by měla být typu HMS (hruškovitého tvaru), která se hodí pro jištění - dobírání druholezce.

Slaňovací pomůcka

Kdo používá k jištění kyblík, má v jednom jak jistící, tak slaňovací pomůcku. Poloautomatická jistítka se ke slaňování nehodí a kdo je používá, měl by si sbalit slaňovací osmu nebo kyblík.

_MZP1255

Raději helmu

Na umělé stěně se přilby nepoužívají, naopak ve skalách mají smysl. Uvolněný kámen může poslat na vaši hlavu kontakt s lanem nebo neopatrný lezec nad vámi. Může se stát, že kvůli lanu mezi nohama se při pádu otočíte hlavou dolů a to je pak helma k nezaplacení. 

Mobilní jistící prostředky

V jednodélkových, sportovních, cestách v evropských skalních oblastech můžete očekávat dostatečné zajištění cest, zvlášť těch často lezených. Když vyrazíte do méně populárních oblastí, je vhodné, mít s sebou i vlastní materiál - dočasné jistící body pro zakládání postupového jištění. Prvolezec je založí, druholezec vysbírá. Na pískovcích se používají smyčky s uzly v ostatních slalách hlavně vklíněnce a friendy.

Materiál pro jednodélkové cesty na skalách (sportovní lezení):

  • jednoduché lano dlouhé 50-60 m
  • sada 10 expresek
  • jistící pomůcka s karabinou, nejlépe kyblík k jištění i slaňování, nebo obojí - tzv. poloautomatické jistítko + slaňovací pomůcka
  • 3 karabiny s pojistkou zámku, z toho 1x HMS
  • sešitá smyčka 80 cm pro sebejištění
  • v případě omezeného zajištění cesty si přibalte dočasné jisticí prostředky (vklíněnce, friendy, šťáradlo),
  • pojistný prusík 1,5 m o průměr 6 mm, slouží pro univerzální použití pro sebejištění a při slaňování
  • certifikovaná horolezecká helma
  • lékárnička
  • nabitý mobilní telefon s aplikací Záchranka
_MZP0923