Freeride a freetouring v zimních horách představují nekonečnou svobodu a mají potenciál se stát disciplínami pro každého lyžařského nadšence. Ale začít s lyžováním ve volném terénu si žádá dávku respektu, nezáleží při tom z jaké startovní „pozice" začínáme. Přečtete si náš článek a podívejte se na video s horským vůdcem a zjistěte, na co si dát pozor.

Co je to freeride a freetouring? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Freeride je lyžování (nebo snowboarding) ve volném terénu s využitím vleků a lanovek v lyžařských střediscích a často se odehrává v blízkosti sjezdovek, ve vyhrazených volných terénech, kterým se také říká "freeridové zóny".

Freetouring je odvozen od freeridu a jak název napovídá, nejde jen o jízdu, ale také o šlapání. Freetouring vznikl, když se motivace freeriderů hledat nové nerozježděné linie spojila s nástupem skialpových vázání a stoupacích pásů. Freerideři měli najednou větší volnost v terénu a nemuseli si vybírat jen z terénů v těsné blízkosti vleků. Zůstaly jim však podobné lyže a boty. Širší a pevnější – schopné poskytnout kvalitní sjezdové zážitky.

Freeride ve středisku St. Anton

Proč těmto disciplínám věnovat větší pozornost?

Freeride a freetouring mají potenciál stát se disciplínami pro každého lyžařského nadšence. Pokročilí lyžaři na nich ocení možnost zajezdit si v novém terénu a nedotčeném sněhu. Na druhou stranu ti, kteří s freeridem nebo skialpinismem začínají, ocení, že si mohou za krátkou dobu zalyžovat mnohem více a rychleji pokročit ve zdokonalování lyžařské techniky.

"Skitouring a skialpinismus zaznamenal v posledních letech obrovský boom, ale často se v terénu setkáváme se skialpinisty, kteří sice dokážou sami zdolat náročné stoupání, ale jejich technika už nestačí na bezpečný sjezd."

Freetouring ve středisku St. Anton

Chcete se také zdokonalit ve freeridu? Kde byste měli začít? Existuje několik scénářů.

Koupili jste si skialpové lyže, ale předtím jste vůbec/dlouho nelyžovali?
Nejprve si vyhledejte instruktora klasického lyžování, absolvujte několik lekcí na sjezdovce a naučte se potřebné základy. Freeridové lyžování se od toho na sjezdovce sice liší, ale v mnohém z něj čerpá. Postoj, rozložení váhy, oddělení těla, krátký oblouk, dlouhý oblouk. To je jen několik základních pojmů ze sjezdového lyžování, které je třeba zvládnout a aplikovat při jízdě ve volném terénu.


Jste na sjezdovce jako doma, ale děsí vás neupravený svah?
I v tomto případě je dobré vyhledat pokročilé služby lyžařských instruktorů, instruktorů skialpinismu nebo horských vůdců, kteří se specializují na kurzy freeridu a lyžování. Při prvních výletech mimo sjezdovku vám samozřejmě mohou pomoci i zkušení kamarádi, ale profesionálové vám mohou potřebné znalosti předat mnohem efektivněji v krátkém časovém úseku, takže můžete bez obav pokračovat v pilování techniky a tréninku ve volném čase.


Máte již zkušenosti s lyžováním ve středisku mimo sjezdovky a chcete se přesunout do freeridových zón nebo volného terénu?
I když jste již zvládli techniku lyžování, freeridové zóny už představují lavinový terén, do kterého se nevstupuje bez kompletní lavinové výbavy a bez školení lavinové prevence. V tomto ohledu neexistují žádné výjimky, a proto je také nutné vyhledat pomoc odborníků (instruktorů skialpinismu nebo horských vůdců), kteří vás tyto zásadní věci naučí.

Jak vypadá freeride a freetouring pod vedením zkušeného horského vůdce? Podívejte se na video:

  

Pokud jste si udělali čas a podívali se na naše video s Honzánym, možná jste si všimli mnoha tipů a triků, které profesionálové ovládají. Honza má za sebou nespočet freeridových kempů a další nespočet odvedených skialpových túr. Video jsme natáčeli v náročných podmínkách a ty skvěle ukázaly, jak důležité je mít správné vybavení a kvalitní trénink. Každý den, nebo dokonce hodina může na horách znamenat změnu podmínek. O to víc to platí v zimě, kdy se potýkáme s nízkými teplotami a krátkými dny.

Freeride s Honzánym ve středisku St. Anton

V čem je specifické vybavení na freeride a freetouring?

Dá se říct, že freeride a freetouring si vybírá to nejlepší ze světa sjezdového lyžování a tradičního skialpinismu a spojuje to do produktů s důrazem na zachování jízdních vlastností a na umocnění zážitku z jízdy na neupraveném nebo prachovém sněhu. Co je pro ten zážitek nejdůležitější?

Pro další užitečné informace o výběru vybavení čtěte náš Summit Academy blog:

Nebo sledujte náš YouTube kanál

"Kvalitní vybavení je důležité, ale bez školení vám nepomůže. Nevyplatí se šetřit na vzdělávání v oblasti lavinové prevence a techniky pohybu ve volném terénu. Zkrátka jen trénink dělá mistra."

_DSC0220

Jan "Honzány" Novotný

Horský vůdce UIAGM, kterému nikdo neřekne jinak než "Honzány". Své aktivity v horách spojuje se značkou ORTOVOX a jeho společníkem jsou lyže black crows.
Zobrazit všechny instruktory
profilovka

Michal Zborovjan

Rozený vychodniar, který zakotvil pod Tatrami. Na vizitce mu svítí pozice "social media manager", ale už od momentu, kdy do Summit Trade nastoupil, je jeho pracovní náplň mnohem širší.
Metodika
Skialpinismus
Freeride